Storm Tomas bedreigt Haïti na cholera en aardbeving

De tropische storm Tomas, die vier dagen geleden op orkaankracht huishield op eilanden in het oosten van de Caraïbische zee, koerst nu aan op Haïti. Naar verwachting zal de storm het eiland morgen treffen.

Haïti wordt al geteisterd door een cholera-epidemie die het leven heeft gekost van zeker 440 mensen. Hulpverleners van de Verenigde Naties vrezen dat de storm, in combinatie met overstromingen, kan leiden tot verdere verspreiding van de cholera.

De storm en de hevige regens die daarmee gepaard gaan, bedreigen anderhalf miljoen mensen die sinds de aardbeving van januari nog altijd in tentenkampen leven. Bij deze aardbeving kwam meer dan een kwart miljoen mensen om.

Tomas kan volgens experts uitgroeien tot een orkaan van de derde of vierde categorie. „De grootste angst is dat de mensen worden overvallen door stijgend water en de verspreiding van cholera”, aldus Nigel Fisher, coördinator van de VN-hulpverlening in Haïti.

Gevreesd wordt dat Tomas op hetzelfde moment verschillende regio’s zal treffen waardoor de hulpverleningscapaciteit van overheid en internationale organisaties overbelast raakt.

De ernstige problemen met epidemie en orkaan komen enkele weken voordat in Haïti presidentsverkiezingen worden gehouden.

Tomas passeerde in het weekeinde een aantal eilanden in het oosten van de Caraïbische zee. Op Saint Lucia en Saint Vincent vernielde de orkaan daken, elektriciteitsdraden en bomen.

In Jamaica dat ook door de orkaan wordt bedreigd hebben de autoriteiten de bevolking opgeroepen om lager gelegen gebieden te verlaten. (Reuters, BBC)