Secretaresse Grolsch bron voorkennis

De overname van bierbrouwer Grolsch in 2007 lekte uit via een secretaresse van een lid van de raad van bestuur. Samen met haar familie staat ze centraal in een voorkenniszaak.

Gisteren zijn de eerste vonnissen geveld waarbij een man en zijn zoon straffen kregen opgelegd van 10.000 respectievelijk 5.000 euro. Ook moeten de twee hun winst van enkele tienduizenden euro’s terugbetalen.

De Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller bracht in 2007 een vriendschappelijk bod uit op Grolsch. De leiding van het Twentse bedrijf ging akkoord met het overnamebod van 816 miljoen euro. SABMiller kreeg zo een van de oudste bedrijven van Nederland in handen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) werd in 2008 getipt door de Rabobank in Enschede. De AFM handhaaft de spelregels voor de aandelenmarkt. Marktmisbruik – gebruik van voorwetenschap – is verboden. Op basis van de melding van de Rabobank volgde in 2008 de aangifte. Justitie heeft vijf familieleden op de korrel. De mannen die gisteren zijn veroordeeld zijn familie van de secretaresse. De secretaresse, haar man en haar schoonvader zijn verdacht, hun zaak loopt nog.

De vrouw heeft tegenover de Fiod erkend dat zij wist van de overnamegesprekken. Ook erkende ze dat haar partner dit via haar te weten kwam. Deze man erkende weer dat zijn vader hem de informatie ontfutselde. De vader geeft toe met voorkennis aandelen Grolsch gekocht te hebben.

De twee mannen die gisteren zijn veroordeeld, ontkennen. Tegenover de rechter verklaarden zij dat Grolsch een stabiel aandeel was en dat zij aandelen hebben gekocht omdat ze „een emotie hebben bij streekgebonden bedrijven”. „Het zijn actieve beleggers”, zegt hun advocaat Paul Speijdel „dus is het ook logisch dat ze in Grolsch belegden”. Ze gaan beroep aantekenen tegen het vonnis.