Schaatsteams moeten ambities bijstellen

Morgen begint in Thialf het nieuwe schaatsseizoen. Anders dan vier jaar geleden na ‘Turijn’, is er geen sprake van postolympisch elan.

Vier jaar geleden, in de zomer na de Winterspelen van Turijn, legde een groep Nederlandse schaatsers met een elan zoals zelden vertoond in een postolympisch jaar de basis voor nieuw succes.

De TVM-ploeg van coach Gerard Kemkers heerste in het seizoen 2006-2007 vanaf de eerste dag op de ijsbanen. ‘Collectiefjes’ van jong en oud joegen elkaar naar grote hoogten. Sven Kramer, Carl Verheijen en Wouter Olde Heuvel als allrounders; Erben Wennemars, Beorn Nijenhuis en Jan Smeekens op de sprint en middenafstand; Ireen Wüst, Renate Groenewold en Paulien van Deutekom bij de vrouwen. Vier jaar later wonnen Kramer (5.000 meter) en Wüst (1.500 meter) goud in Vancouver.

Bij het begin van het nieuwe schaatsseizoen, vanaf morgen in Thialf met de NK afstanden, is van postolympisch elan bij TVM weinig te bespeuren. Kopman Kramer (24) betaalt de tol voor vier jaar alleenheerschappij. Hij begint zijn seizoen door fysieke problemen en trainingsachterstand op z’n vroegst eind december bij het NK allround. Met in zijn achterhoofd nog steeds de gemiste gouden medaille op de Winterspelen op de tien kilometer na een blunder van coach Kemkers, met wie hij desondanks blijft werken. Ook Wüst besloot in de zomer voor langere tijd gas terug te nemen, maar haalt na een operatie wel de start van het seizoen. De rest van de ploeg was ver voor Vancouver al uitgeteld.

TVM hoopt op nieuwe impulsen van schaatsers die bij andere ploegen zijn weggekocht. De toptalenten Koen Verweij en Marrit Leenstra werden na respectievelijk één en twee jaar weggestuurd. In hun plaats komen Simon Kuipers van de Controlploeg en drie schaatsers van het gestopte VPZ: Jan Blokhuijsen, Remco Olde Heuvel en Jorien Voorhuis. Met het stoppen van de routiniers Wennemars, Verheijen en Groenewold gaat TVM terug van negen naar zeven schaatsers. Ook het begeleidingsteam van TVM is uitgedund. Assistent-trainer Kosta Poltavets, sportpsycholoog Hardy Menkehorst en de ervaren ploegarts Hans van Kuijk zijn van hun taken ontheven. Op verzoek van Kramer werd wel Bart Veldkamp toegevoegd aan de trainersstaf.

Aan het begin van de nieuwe olympische cyclus naar Sotsji 2014 prijst schaatsbond KNSB zich gelukkig met de nieuwe hoofdsponsor KPN, die meer dan voorganger Aegon de sport in de breedte steunt. De topschaatsers in de commerciële ploegen merken de effecten van de economische crisis. Niet alleen TVM, dat contracten tekende tot hooguit 2012, gaat terug in budget.

Control doet tot nu toe vergeefse pogingen om een co-sponsor te vinden, die het budget weer op het niveau brengt van voor het faillissement van DSB, de oude sponsor van de ploeg. Coach Orie bouwde de afgelopen jaren een succesvolle ploeg op, in Vancouver goed voor goud (Mark Tuitert), zilver (Annette Gerritsen) en brons (Laurine van Riessen). Vervolgens zag hij vier toppers vertrekken en tekende olympisch kampioen Tuitert ternauwernood voor één jaar bij.

Marianne Timmer (36) ging na haar zware enkelblessure van vorig seizoen niet in op de sterk verlaagde aanbieding (van 184.000 naar 70.000 euro) van Control. De drievoudig olympisch kampioene trok haar ploeggenoten Gerritsen en Margot Boer mee in het avontuur en vond met Liga uiteindelijk een sponsor. Peter Kolder (ex-Jong Oranje) is de nieuwe trainer.

Hofmeier zegde sprinters Jan Bos en Beorn Nijenhuis de wacht aan en gaat verder met jonge allrounders. Van TVM kwamen Verweij en Leenstra, uit het gewest Zuid-Holland Renz Rotteveel en van APPM Rhian Ket. Bij die ploeg is Ted-Jan Bloemen de allround-kopman en blijft de tweeling Ronald en Michel Mulder het gezicht op de sprint. De kleinste commerciële ploeg, Team 1nP, heeft stayer Arjen van der Kieft als blikvanger en trok Brecht Kramer aan, de twintigjarige zus van Sven Kramer. Haar broer probeert momenteel in Zuid-Afrika op gang te komen. Zij neemt dit weekeinde in Thialf wel deel aan de NK.