Probleemgevallen in voorlopige groep Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Robin van Persie opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal, dat op 17 november in de Amsterdam Arena een oefeninterland tegen Turkije van bondscoach Guus Hiddink speelt. Nigel de Jong behoort opnieuw niet tot de 24-koppige selectie. De middenvelder keert begin volgend jaar pas op zijn vroegst terug. Van Marwijk maakt vrijdag 12 november zijn definitieve selectie bekend.

Het is opvallend dat Van Marwijk Van Persie in zijn voorlopige groep heeft opgenomen. De aanvaller speelde sinds 28 augustus door blessures geen wedstrijd meer. Zijn laatste optreden in Oranje dateert al van de verloren WK-finale tegen Spanje. Trainer Arsène Wenger verwacht Van Persie weliswaar op korte termijn terug in zijn selectie bij Arsenal, maar de Fransman gaf een paar weken geleden al duidelijk aan dat een optreden van Van Persie met Oranje tegen de Turken uitgesloten was.

Naast Van Persie kent de selectie van Oranje nog enkele probleemgevallen. Zo kampen Mark van Bommel, Khalid Boulahrouz, Wout Brama, Eljero Elia, Theo Janssen, Dirk Kuijt en Ruud van Nistelrooy nog met verschillende kwetsuren. Van Bommel belandde na de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden in de lappenmand. De relatie tussen de KNVB en Bayern München stond al ernstig onder druk door de gebeurtenissen rond Arjen Robben, die na het WK in Zuid-Afrika met een zware blessure terugkeerde in Duitsland en tot de winterstop is uitgeschakeld.

Voor Nigel de Jong is nu nog geen plek in het Nederlands elftal. Van Marwijk verwijderde hem uit de selectie voor de EK-kwalificatieduels tegen Moldavië en Zweden naar aanleiding van zijn harde tackle op Hatem Ben Arfa. De Jong keert in februari 2011 terug bij Oranje. Dat liet bondscoach Bert van Marwijk gisteravond weten op de website van Voetbal International (VI.nl). De bondscoach gaf daarbij aan dat hij een goed gesprek heeft gevoerd met de middenvelder van Manchester City.