Opstelten: afgelopen met de bonnenquota

Het moet afgelopen zijn met de bonnenquota, dat vindt minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie). Hij schrijft dat vandaag in een brief aan de korpsbeheerders.

“Het is ons een doorn in het oog en we willen niet wachten tot en er nationale politie is”, aldus een woordvoerder van minister Opstelten tegen het ANP. “De minister gaat op de kortst mogelijke termijn met de politieorganisatie om tafel om deze boodschap tussen de oren van de politieorganisatie te krijgen: geen bonnenquota meer.”

Het schrappen van de quota staat in het regeerakkoord. Premier Rutte zei in zijn regeringsverklaring op 26 oktober al in de Tweede Kamer:

“Veiligheid is een klassieke taak van de overheid en dit kabinet vindt eenvoudigweg dat de Nederlandse straten en pleinen veiliger moeten worden. Bonnenquota maken Nederland niet veiliger. Een strengere aanpak en vergroting van de pakkans wel.”