Om op te dansen, op blote voeten

Cover van de CD Colours van Graffiti6
Cover van de CD Colours van Graffiti6

cd pop

Graffiti6

Colours****

Dit in 2008 gevormde duo had dit jaar een van de aardigste zomerhits met ‘Stare Into the Sun’. De gruizig vervormde stem, een kriebelend gitaarlijntje en drumwerk met veel geklingel van bekkens en tamboerijn leverden een relaxed psychedelisch sixtiesliedje op. Muziek om op je blote voeten op te dansen en die oude psychedelische platen van The Small Faces eindelijk eens te downloaden. ‘Here Comes the Nice!’ ‘Itchycoo Park!’

Hitwonders maken wel vaker hele albums, maar heeft dat ook zin? In het geval van Graffiti6 toch wel. Om te beginnen omdat er nog een verrukkelijke single op staat die je keer op keer wilt draaien. ‘Annie You Save Me’ is de titel. De drums klinken even soepel, de stem van Jamie Scott lijkt nog verder weggedraaid en vervormd, maar het sterkste punt is een verleidelijk harmonieus koortje dat het refrein zingt: ‘O Annie, you save me from the world’.

Het overgrote deel van de andere tien liedjes geven eveneens blijk van een aanstekelijk popgevoel, ook al is het tempo wat teruggeschroefd. De gitaar krijgt her en der meer ruimte, maar Tommy D, de producer van het stel laat ook allerhande prettige folk- en hiphopinvloeden doorklinken.

Door de bezwerende vocalen, de laagjes keyboardtonen en lome houtklap klinkt ‘Calm the Storm’ bijvoorbeeld als een nummer dat Massive Attack had willen maken. Graffiti6 is misschien wel een blijvertje.

Ron Rijghard