Nummerborden

Door een foutje van de computer werden er afgelopen maandag nummerborden uitgegeven waarin de combinatie NSB stond. Het werd meteen teruggedraaid, natuurlijk. Maar dit leek mij wel het aangewezen moment om het eens te hebben over nummerborden – ik ben hier namelijk al jaren door geobsedeerd. Ik moet altijd woorden maken van de letters op

Door een foutje van de computer werden er afgelopen maandag nummerborden uitgegeven waarin de combinatie NSB stond. Het werd meteen teruggedraaid, natuurlijk.

Maar dit leek mij wel het aangewezen moment om het eens te hebben over nummerborden – ik ben hier namelijk al jaren door geobsedeerd. Ik moet altijd woorden maken van de letters op de nummerborden (maar verder functioneer ik eigenlijk best aardig, tenminste, dat zeggen de stemmen in mijn hoofd).

Het is begonnen met de combinatie SX; die las ik natuurlijk meteen als ‘sex’. Staat er PP-SX-69, dan is het een mooie dag.

Het gaat me niet alleen om vieze combinaties. LM-ND-12: Limonade! Vaak zijn er meer mogelijkheden bij een nummerbord. De mogelijkheid die het eerste in je hoofd opkomt, vind ik veelbetekenend. Het is een soort psychologische test op de snelweg. Neem nogmaals PP-SX-69: zie je hier poepsex of pijpsex in? Dat zegt iets over wie je bent.

Sinds de drieletternummerborden zijn ingevoerd (in 2005), is er een probleem. Je kunt er veel minder makkelijk woorden mee maken. Daarbij komt dat er allemaal maatregelen zijn genomen zodat de letters betekenisloos blijven. Klinkers zitten bijvoorbeeld niet in het nummerbord (behalve de A voor het koninklijk huis en de O voor opleggers). Anders is er te veel kans dat een woord ‘onwenselijk’ is. ‘Pik’ en ‘kut’ lijkt me inderdaad raar, maar waarom mag ‘put’ dan eigenlijk niet? Misschien is het een extreme vorm van vooruitziendheid: in een of andere vorm van straattaal zou ‘put’ natuurlijk binnen ja en nee iets heel obsceens kunnen gaan betekenen; nu maar alvast verbieden dus.

Afkortingen die iets naars betekenen mogen ook niet. KKK en GVD bijvoorbeeld. Politieke partijen zijn uitgesloten, dus een auto met PVV erop zul je niet zien rondrijden.

De uitzondering hierop is VVD. Dat staat wel op nummerborden. En daar wordt klaarblijkelijk ook niet over geklaagd. De eerste V geeft aan dat het om een lichte bedrijfsauto gaat. Moeten we hieruit concluderen dat lichte bedrijfsauto’s vooral bestuurd worden door mensen die de VVD een warm hart toedragen?