Nederland kort

Eisen tot 17 jaar cel voor leden van de Hofstadgroep

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor het gerechtshof in Amsterdam tot zeventien jaar cel geëist tegen de mannen die verdacht worden van het vormen van een terroristische organisatie, de zogenoemde Hofstadgroep. Hoofdverdachte Jason W. moet van het OM de hoogste straf krijgen, omdat hij een handgranaat heeft gegooid naar agenten van een arrestatieteam. Het OM verdenkt alle verdachten van het willen plegen van terreuraanslagen. Het OM neemt het W. „zeer kwalijk” dat hij nooit spijt heeft betuigd aan de gewonden, terwijl hij wel de pers heeft gezocht om zijn daden achteraf in een „verontschuldigend” daglicht te plaatsen. Tegen medeverdachte Ismael A. eist het OM nu 38 maanden cel Vier andere verdachten krijgen als het aan het OM ligt 23 maanden cel, tegen verdachte nummer zeven eiste het OM 19 maanden cel. (ANP)

Iraakse asielzoekers toch niet uitgezet

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De gedwongen uitzetting van ongeveer vijftien uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers is gisteren niet doorgegaan. Dat is het gevolg van een uitspraak van de president van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Minister Leers (Immigratie en Asiel, CDA) liet dinsdagavond weten dat Nederland in ieder geval tot en met 24 november geen Iraakse asielzoekers zal uitzetten. Tijdens het Vragenuurtje, dinsdagmiddag in de Tweede Kamer, zei Leers nog dat hij de uitzetting niet wilde opschorten. Daarbij refereerde hij aan het laatste ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin staat dat de veiligheidssituatie in Irak weliswaar „problematisch” is, maar dat er geen sprake is van een verslechtering. Het kwam Leers op kritiek te staan van de oppositiepartijen.

Brinkman: Wilders wil macht behouden

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De PVV ontloopt haar verantwoordelijkheid door niet in het kabinet-Rutte plaats te nemen. PVV-leider Geert Wilders heeft bewust gekozen voor het gedogen van de combinatie VVD en CDA, omdat hij de macht in zijn partij niet uit handen wil geven. Dat zegt Kamerlid Hero Brinkman (PVV) in een interview in weekblad Vrij Nederland dat gisteren is verschenen.