Kwetsbaarheid technologie probleem voor Londense beurs

De saboteurs die worden verdacht van het buiten werking stellen van het elektronische handelsplatform Turquoise van de Londense aandelenbeurs (LSE) hadden voor hun aanval geen gevoeliger moment kunnen kiezen. Het platform - vermoedelijk één van de meest geavanceerde voor de handel in aandelen - was ruim een uur off line op de dag van de Amerikaanse Congresverkiezingen, in de week van een cruciale bijeenkomst van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.

Turquoise moet de nieuwe motor worden voor de LSE, die het handelsplatform vorig jaar december overnam. Turquoise lijkt met zestig klanten misschien slechts een klein deel van de totale activiteiten van de LSE te vertegenwoordigen, maar de handel via dit platform door grote zakenbanken, hedgefondsen en andere gespecialiseerde handelaren komt neer op zo’n 5 procent van de totale Britse aandelenhandel. Nog maar een maand geleden beweerde Turquoise vol trots het snelste elektronische handelsplatform ter wereld te zijn, dat in staat was om transacties binnen 400 microseconden af te wikkelen. In deze context is het bepaald geen aanbeveling om anderhalf uur onbereikbaar te zijn voor klanten.

Het feit dat er sprake kan zijn geweest van sabotage doet weinig af aan de verlegenheid waarin de LSE is gebracht. Iedere langdurige buitenwerkingstelling van dit soort technologie maakt een incompetente indruk en deze episode roept vragen op over de operationele vermogens van de LSE. De afgelopen maanden is het al één keer eerder voorgekomen dat Turquoise uitviel. Het jongste incident deed zich voor net nu de LSE al haar handelsplatforms laat overschakelen op Turquoise-technologie. Na jaren te veel geld te hebben uitgegeven aan extern ontwikkelde platforms, hadden de aandeelhouders van de LSE gehoopt dat het bedrijf eindelijk aansluiting had gevonden bij zijn technologisch betere Europese concurrenten, zoals Euronext.

De vraag is terecht waarom het zo lang duurde voordat de LSE het probleem kon oplossen, en - als er werkelijk sprake was van sabotage - of de interne controlesystemen wel voldoende robuust zijn. Vergeleken met het uitvallen van het handelsplatform in mei (de ‘flash crash’ op Wall Street) lijkt het nieuwste incident minder belangrijk. Slechts één handelsplatform werd getroffen en klanten konden hun zaken gemakkelijk elders afwikkelen. Maar topman Xavier Rolet van de LSE zou lering moeten trekken uit deze gebeurtenis.

Nicholas Paisner

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com