Kort nieuws Wetenschap

Visoliecapsules werken ook niet tegen Alzheimer

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 4 nov. Visoliecapsules hebben geen remmend effect op Alzheimer. Eerdere studies hadden aangetoond dat Alzheimerpatiënten die vaker vis eten, cognitief minder snel achteruit gaan. Maar een oorzakelijk verband was niet aangetoond. Daarom is nu het effect van visolie experimenteel onderzocht. Van 300 patiënten kreeg de helft visoliecapsules, de andere helft een placebo. Beide groepen gingen in anderhalf jaar evenveel achteruit en verloren evenveel hersenvolume . Misschien, schrijven de onderzoekers in de Journal of the American Medical Association van 2 november, zitten er andere stoffen in vis die het eerder gevonden voordeel verklaren. JAMA meldde twee weken geleden al dat zwangeren die visoliecapsules slikken, geen slimmere baby’s krijgen en ook niet minder postnatale depressies.

Chip neemt deel blindheid weg

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 4 nov. Drie mensen die in hun jeugd blind zijn geworden, kunnen weer wat zien met een chip in hun oog. Ze zagen – alleen in een beperkt deel van hun blikveld – grote objecten zoals een donker dinerbord op een witte tafel. Eén van de drie kon heel grote letters herkennen. De chip is het werk van een Duitse onderzoeksgroep, die gisteren zijn eerste resultaten publiceerde in Proceedings of the Royal Society B. Wereldwijd werken ongeveer twintig teams aan oog-implantaten voor blinden; enkele groepen hebben met enig succes patiënten behandeld. De Duitse chip onderscheidt zich door het grote aantal pixels (1.500) en doordat hij onder het netvlies wordt geplaatst, in plaats van er bovenop. De chip vertaalt invallend licht direct in signalen voor de oogzenuw en neemt dus de functie van kapotte staafjes en kegeltjes over. De aanpak is alleen geschikt voor blinden met intacte oogzenuwen, die tot in hun jeugd hebben kunnen zien. Aan de Duitse studie zullen in totaal 15 blinden deelnemen.

Helm vermindert rugbyblessures niet

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 4 nov. Helmen en mondbeschermers verminderen de hoofd-, nek- en rugblessures bij rugbyspelers niet of nauwelijks. Wat wel helpt zijn opvoedings- en voorlichtingsprogramma’s, gericht op het vermijden van blessures, zoals hersenschudding en ernstige rugblessures. Dat schrijven Canadese onderzoekers in een overzichtsartikel in het novembernummer van Neurosurgery. Vooral het preventieprogramma RugbySmart dat in Nieuw-Zeeland van 2001 tot 2005 bestond had een groot effect. Het aantal – op grond van de geschiedenis – verwachte ruggemergbeschadigingen halveerde in die periode. Dezelfde onderzoekers toonden in eigen land (Canada) aan dat preventieprogramma’s ook het aantal hersenschuddingen onder ijshockeyers flink kunnen reduceren. Ze deden dat door onderzoek bij jeugdijshockeyteams. Helmgebruik is overigens wel bewezen effectief bij de sporten skiën, snowboarden en fietsen.