Kort nieuws Economie

Filmstudio vraagt faillissement aan

New York, 4 nov. De Amerikaanse filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM ) heeft gisteren faillissement aangevraagd. De studio, bekend van de brullende leeuw die voorafgaat aan hun films, heeft een schuld van 4 miljard dollar (2,8 miljard euro). MGM kwam in de schulden na de overname in 2005 door een groep durfkapitalisten en mediabedrijven. De studiobazen hopen dat de faillissementsaanvraag de weg vrijmaakt voor een doorstart van het bedrijf. Enkele weken geleden sloeg MGM een overnamebod af van de rivaliserende en eveneens noodlijdende studio Lions Gate. (ANP)

Inflatie Nederland blijft stabiel

Den Haag, 4 nov. De inflatie in Nederland is in oktober gelijk gebleven. Net als in september lagen de prijzen voor consumenten gemiddeld 1,6 procent hoger dan een jaar eerder, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de prijzen van benzine, gas en sigaretten zijn meer gestegen dan de gemiddelde prijsstijging van 1,6 procent. De prijzen van vliegtickets, televisies, audio- en videoapparatuur en elektriciteit waren juist lager dan in oktober vorig jaar. In de eerste zes maanden van dit jaar lag de inflatie net iets onder 1 procent. (ANP)

OctoPlus benoemt nieuwe topman

Leiden, 4 nov. Biotechnologiebedrijf OctoPlus krijgt een nieuwe bestuursvoorzitter. Het bedrijf maakte vandaag bekend dat Jan Hendrik Egberts de huidige topman Simon Sturge per 1 januari opvolgt. Egberts, die arts is, heeft twintig jaar ervaring in de farmaceutische sector. Hij werkte onder meer bij Organon, Merck en Johnson & Johnson. Op de aandeelhoudersvergadering van volgend voorjaar kunnen aandeelhouders stemmen over de benoeming van de nieuwe topman. (ANP)