Kort nieuws Buitenland

Jundollah op terroristenlijst VS

Washington, 4 nov. De Amerikaanse regering heeft gisteren de Iraanse extremistisch-sunnitische groep Jundollah toegevoegd aan haar lijst van buitenlandse terroristische organisaties. Jundollah heeft sinds zijn oprichting in 2003 honderden Iraniërs gedood bij aanslagen in de provincie Sistan-Baluchistan. Jundollah zegt op te komen voor de sunnitische minderheid in het overwegend shi’itische Iran. Het Iraanse regime heeft de VS vaak beschuldigd van steun aan Jundollah. Waarnemers zien de stap als een verzoenend gebaar voor nieuwe nucleaire onderhandelingen. (Reuters)

Israël liquideert Palestijn in Gaza

Jeruzalem, 4 nov. Israël heeft erkend gisteren een commandant van een Palestijnse gewapende groep in de Gazastrook te hebben geliquideerd. Het slachtoffer, Mohammed Nimnim van de extremistische splinter Leger van de Islam, kwam om het leven toen zijn auto explodeerde in het centrum van Gaza-stad. Volgens het Israëlische leger had Nimnim verscheidene aanvallen op Israëlische doelen geleid. (AFP, Reuters)

President Servië herdenkt bloedbad

Belgrado, 4 nov. De Servische president Boris Tadic heeft vandaag in de Kroatische stad Vukovar de slachtoffers herdacht van het bloedbad dat Servische militairen er in 1991 aanrichtten onder Kroaten. Het is voor het eerst dat een Servisch staatshoofd de stad bezoekt. Volgens Kroatië past het bezoek bij de pogingen om de betrekkingen tussen de twee landen te verbeteren. Regionale samenwerking is een belangrijke voorwaarde voor toetreding tot de EU, een wens van beide landen. (AP, AFP)

Tweede ronde in Ivoorkust nodig

Abidjan, 4 nov. De presidentsverkiezingen in Ivoorkust vergen een tweede, beslissende ronde. President Laurent Gbagbo haalde in de eerste ronde zondag 38,3 procent van de stemmen en zijn rivaal, ex-premier Alassane Ouattara, 32 procent. Dat heeft de kiescommissie vandaag bericht. De herhaaldelijk uitgestelde verkiezingen gelden als graadmeter voor het herstel van Ivoorkust, een voorbeeldland in West-Afrika totdat een korte, hevige burgeroorlog in 2002/2003 het land in tweeën splitste. (AP, Reuters)