Kort nieuws Binnenland

Onderwijsbazen bij herbenoeming op balkenendenorm

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 4 nov. Bestuurders in het onderwijs die meer verdienen dan de minister-president, zullen bij een eventuele herbenoeming een lager salaris moeten accepteren. Dat zei staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) gisteren in een debat met de Tweede Kamer. Hun beloning, inclusief bonussen, mag niet meer uitkomen boven de zogenoemde balkenendenorm, 226.000 euro. Het debat was aangevraagd door de SP, nadat uit onderzoek van onderwijsbond AOb was gebleken dat in 2009 zestig onderwijsbestuurders meer verdienden dan een minister, van wie 23 meer dan de premier. Loonsverhogingen worden teruggevorderd, verzekerde Zijlstra.

Vertraging treinen door herfstweer

Utrecht, 4 nov. Door hevige bladval moeten treinreizigers de komende dagen rekening houden met vertragingen. Omdat de rails door de bladeren glad kunnen zijn, zullen machinisten voorzichtiger optrekken en remmen en dat kan vertragingen opleveren, zo lieten ProRail en NS gisteren weten. Machinisten rijden voorzichtiger om te voorkomen dat de wielen slippen of blokkeren. De komende tijd wordt gedurende de hele dag door aangepaste treinen een gel op de rails gespoten die de sporen stroef moet houden. (ANP)

Onderzoek fraude bij roc in Arnhem

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 4 nov. Het Openbaar Ministerie (OM) is onderzoek begonnen naar valsheid in geschrifte bij het roc Rijn IJssel, een school voor beroeps- en volwasseneneducatie in Arnhem en omgeving. Het functioneel parket van het OM heeft een bericht hierover in de Gelderlander bevestigd. Medewerkers van de school rommelden met urendeclaraties om in aanmerking te komen voor subsidies uit het Europees Sociaal Fonds. Het ministerie van Onderwijs vordert 1,9 miljoen euro terug.

Delfts ziekenhuis verliest kort geding

Delft, 4 nov. De Nederlandse staat hoeft het Delftse ziekenhuis Reinier de Graaf geen 33 miljoen euro aan compensatie te betalen. De rechtbank in Den Haag heeft dat gisteren bepaald. Het Reinier de Graaf Gasthuis zegt in grote financiële problemen te zijn geraakt door nieuwe regels van de overheid op het gebied van nieuwbouw. Het ziekenhuis had net vergevorderde verbouwingsplannen toen de regels enkele jaren geleden werden veranderd. Ziekenhuizen worden in de nieuwe situatie veel meer zelf verantwoordelijk gesteld voor de kosten. (ANP)

Havo’s mogen vmbo’ers weigeren

Den Haag, 4 nov. Havo-scholen mogen toelatingseisen stellen aan leerlingen die het vmbo hebben gedaan en door willen leren. Ze moeten vooraf wel duidelijk aangeven wat die eisen zijn. Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) heeft dat geantwoord op vragen van D66, PvdA en CDA. De minister wijst erop dat de instellingen het recht hebben om eisen te stellen aan bijvoorbeeld vakken of vakkenpakket. Van Bijsterveldt ziet niets in een toelatingsrecht voor de leerlingen. (ANP)

Fraude in zorg

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 4 nov. In Lelystad is de directeur van een zorgorganisatie aangehouden. Zij wordt verdacht van verduistering van huursubsidies en persoonsgebonden budgetten. De afgelopen drie jaar zijn hierover meldingen bij de politie binnengekomen.