Internationaal kort

Lange celstraffen in zaak vermoorde journalist Kroatië

Zagreb. Een rechtbank in Kroatië heeft gisteren zes personen veroordeeld tot lange celstraffen voor hun betrokkenheid bij de moord in 2008 op journalist Ivo Pukanic, die over georganiseerde misdaad en corruptie op de Balkan schreef. Een van de verdachten, Zeljko Milovanovic, die beschuldigd wordt van het leggen van een bom onder de auto van Pukanic, kreeg veertig jaar cel. De andere verdachten kregen 15 tot 33 jaar cel. Alle verdachten zouden banden hebben met de georganiseerde misdaad. De rechtbank kon niet vaststellen wie opdracht had gegeven tot de moord. Aanklagers in Servië, waar een aantal van de verdachten eveneens terecht zal staan voor de moord op Pukanic, hebben de Servische topcrimineel Sreten Jocic beschuldigd van het beramen van de moord. Jocic ontkent. Zowel Servië als Kroatië wil lid worden van de EU. Een belangrijke eis voor toetreding van de EU is dat de landen de misdaad beter bestijden. (Reuters)

Israël eist dat Britse wet wordt aangepast

Jeruzalem. Israël heeft geëist dat Groot-Brittannië de mogelijkheid schrapt om buitenlanders te vervolgen wegens oorlogsmisdrijven onder het beginsel van ‘universele rechtsmacht’. De eis volgde op het besluit van de Israëlische vicepremier Dan Meridor om een bezoek aan Londen te annuleren uit vrees dat hij daar wordt gearresteerd op verdenking van oorlogsmisdrijven. De nieuwe Britse regering van premier Cameron kondigde na haar aantreden in mei aan „snel” te zullen handelen om de wet aan te passen. Dinsdag bevestigde het Foreign Office dat de regering bij haar voornemen blijft „deze anomalie” te corrigeren. (AP, AFP)

Vulkaan Merapi opnieuw uitgebarsten

MERAPI. De vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java is gisteren opnieuw uitgebarsten. De uitbarsting is volgens vulkanologen krachtiger dan die van vorige week dinsdag, toen 38 mensen omkwamen. Meer dan 70.000 mensen zijn gisteren geëvacueerd. Er zijn geen slachtoffers gevallen. De Merapi, een van de meest actieve vulkanen ter wereld, is in de vorige eeuw tientallen malen uitgebarsten: in totaal kwamen daarbij meer dan 1.400 mensen om. (AP)

Bekijk beelden van de laatste uitbarsting via nrcnext.nl/links

Berlusconi wekt de woede van homo’s

Door onze correspondent

Rome. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft zich de woede van Italiaanse homoseksuelen, de oppositie en partijgenoten op de hals gehaald. In reactie op de affaire rondom de seksfeesten bij hem thuis, zei Berlusconi: „Het is beter een passie te hebben voor mooie meisjes dan voor homo’s.” Reacties bleven niet lang uit. De homobeweging demonstreerde voor zijn ambtswoning. Minister van Emancipatie, Mara Carfagna, zelf oud-model, nam afstand van de premier die haar ‘ontdekte’ en stelde dat het goed zou zijn als „ieder zich zou onthouden van grappen”.