Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

In klein café mogen klanten weer roken

Het rookverbod verdwijnt in cafés die kleiner zijn dan 70 vierkante meter en waarin geen personeel werkt, buiten de eigenaar zelf. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VVD) gisteren bekendgemaakt.

„Eindelijk wordt onze strijd beloond”, zegt Gerhard Sannes. Zijn café De Kachel in Groningen verloor in 2008 een rechtszaak tegen het rookverbod, maar kreeg gelijk in hoger beroep. De Hoge Raad besliste begin dit jaar dat de asbakken alsnog van de tafels moesten. Morgenavond houdt De Kachel een feestje. Bescheiden, „want zo veel mensen passen er niet in een klein café”, zegt Sannes.

Willem van den Oetelaar, voorzitter van belangenvereniging Clean Air Nederland, is „verbaasd en teleurgesteld”. Hij pleit voor een algeheel rookverbod. Binnen twee weken kreeg zijn organisatie ruim 36.000 steunbetuigingen op zijn website.

De minister moet haar besluit terugdraaien, vindt ook Lea Bouwmeester, Tweede kamerlid voor de PvdA. Ze schrijft op het weblog van haar partij dat de versoepeling van het rookverbod tot oneerlijke concurrentie leidt.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland is blij dat er nu „eindelijk duidelijkheid is voor de kleine cafés”. Ondanks „misschien wat oneerlijkheid” voor grotere kroegen die net buiten de richtlijnen vallen, zegt een woordvoerder.