Hoofd van website NOS weg

Roeland Stekelenburg (1963) vertrekt eind dit jaar als hoofd nieuwe media van de NOS. Onder zijn leiding groeide de NOS-site uit tot een uitgebreide nieuwssite die veel lof kreeg voor zijn pioniersrol op het gebied van nieuwe media. De aankondiging van zijn vertrek valt samen met de aanval van de VVD op de websites van de publieke omroepen, die volgens de regeringspartij valse concurrentie vormen voor de commerciële media.

Volgens Stekelenburg heeft de aanval van de VVD niet rechtstreeks met zijn vertrek te maken: „Ik ga weg omdat ik een bedrijf wil opzetten dat mediavernieuwingen bedenkt en uitvoert voor andere bedrijven. Niet alleen websites, maar vooral concepten waarin verschillende nieuwe media samenhangen Bijvoorbeeld narrowcasting: kleine, gesloten netwerken zoals je die kunt bekijken in bijvoorbeeld postkantoren en op Utrecht Centraal Station.”

Stekelenburg bracht narrowcasting ook binnen bij de NOS, evenals een grote uitbreiding van de uitzendingen via internet en het versturen van nieuws via tweets, blogs en mobiele telefoons.

Het verbaast Stekelenburg dat de VVD juist de nieuwssite van de NOS aanvalt: „De Publieke Omroep heeft maar één nieuwssite. En nieuws brengen behoort toch tot onze kerntaken. Juist wij kunnen vrij experimenteren met nieuwe media. Daar heeft iedereen baat bij.”

Zijn nieuwe bedrijf wordt onderdeel van televisiebedrijf CMI.