Havo-school mag VMBO’ers weigeren

Havo-scholen zijn niet verplicht om vmbo’ers die door willen leren, automatisch toe te laten. De havo’s mogen zelf bepalen welke toelatingseisen zij stellen aan de vmbo’ers, zolang vooraf wel duidelijk is wat die eisen zijn. Op die manier weten VMBO-leerlingen waar ze aan toe zijn.

Dat zegt minister Marja van Bijsterveldt (CDA, Onderwijs) in reactie op vragen van D66, PvdA en CDA. Toelatingseisen van een havo kunnen bijvoorbeeld een bepaald cijfergemiddelde of een speciaal vakkenpakket zijn.

De plannen lijken haaks te staan op eerdere plannen van de staatssecretaris om doorstroming en het stapelen van diploma’s te stimuleren, reageert NRC-onderwijsredacteur Marieke van Twillert. Terwijl ze nu vindt dat scholen het weigeren van vmbo’ers zelf mogen bepalen. “Dat gaat in tegen het bevorderen van ‘stapelen’”. Gezien de politieke kleur van het nieuwe kabinet is het volgens Van Twillert echter niet verrassend dat de overheid zich niet te veel wil bemoeien met scholen.

Onbekend is om hoeveel vmbo’ers het precies gaat. Volgens een eerder onderzoek zouden jaarlijks ongeveer 1100 leerlingen, 11 procent van het totaal aantal doorstromers, worden geweigerd.

Aanleiding voor de discussie zijn twee tv-uitzendingen uit oktober van VARA-Ombudsman Pieter Hilhorst, die daarin aandacht besteedde aan havo’s die leerlingen weigeren terwijl ze over een geldig vmbo-T-diploma beschikken. Dat is wel eens anders geweest, reageerden PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Metin Çelik in een opiniestuk in NRC op 20 oktober:

“…vroeger was doorleren van de mavo naar de havo wel mogelijk en veel kinderen zijn de afgelopen eeuw op die manier geëmancipeerd. Nu zijn de meeste mavo’s verdwenen, vervangen door voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, het vmbo. Ons is altijd verzekerd dat het hoogste niveau van het vmbo, de theoretische leerweg, niet onder zou hoeven doen voor de mavo. Het Rijk zou er voor zorgen dat leerlingen door konden. Waar is het misgegaan?”

Van Bijsterveldt toetst volgend jaar of scholen hun toelatingsbeleid transparant hebben gemaakt. Als dat niet zo is, zal ze dat via regels verplicht stellen.

Update 11:14: Het LAKS vindt dat minister Van Bijsterveldt onvoorwaardelijk kiest voor schoolbesturen door vmbo-t leerlingen geen toelatingsrecht te geven. “Iedere scholier moet het recht hebben om te stapelen. Het is ronduit teleurstellend dat Van Bijsterveldt daar onvoldoende ruimte voor geeft”, aldus Steven de Jong, LAKS-voorzitter.