Hachee

In mijn straat is nog één van de weinige Hollandse paardenslagers in de wijde omtrek te vinden. Toen ik hier vier jaar geleden kwam wonen moest ik er een beetje van gruwelen. Ik was in mijn jeugd fanatiek amazone en ook al was de laatste keer dat ik een manege van binnen zag al jaren geleden, paardenvlees was voor mij nog steeds not done.

Wat dat betreft ben ik toch wel een beetje schijnheilig. Ik ben geen vegetariër, en met het eten van ander vlees heb ik nooit problemen gehad. In de gemiddelde frikandel of kroket is meestal ook paardenvlees verwerkt en die kan ik ook zonder blikken of blozen naar binnen werken. Dus werd het tijd om me te vermannen en moest ik van mezelf gewoon een keer bij de paardenslager een stukje vlees halen.

Ik ging op zoek naar een aantal recepten en na enig speurwerk besloot ik hachee te maken, waar paardenvlees zich bijzonder goed voor schijnt te lenen. Vol goede moed, en ook een beetje zenuwachtig ging ik afgelopen maandag naar de paardenslager. Vanuit de verte zag ik al dat het in de winkel verontrustend rustig was. En inderdaad, de slager bleek gesloten te zijn tot woensdag. Het paardenmeisje in mij slaakte een zucht van verlichting en in volle draf maakte ik rechtsomkeert richting de reguliere slager om een stel runderlappen in te slaan.

Die doen het namelijk ook nog steeds heel goed in de hachee.

Voor vier personen:

500 gram stooflappen (paard of rund)

4 uien

50 gram bloem

50 gram boter

3 eetlepels rode wijn azijn

vleesbouillontablet

2 laurierblaadjes

3 kruidnagels

peper en zout

mespuntje suiker

Snijd het vlees in grove stukken en bestrooi naar smaak met peper en zout. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees op middelhoog vuur mooi bruin.

Pel de uien en snipper ze grof, doe ze bij het vlees en bak al omscheppend een paar minuten mee. Strooi vervolgens de bloem eroverheen en laat het geheel drie minuten bakken. Trek bouillon van het tablet en voeg genoeg van het vocht toe aan het vlees tot het net onder staat. Doe vervolgens de rode wijn azijn, laurierblaadjes, suiker en kruidnagels bij de rest van de ingrediënten in de pan. Roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook. Zet het vuur zacht en laat het vlees met de deksel schuin op de pan anderhalf à twee uur zachtjes stoven. Verwijder voor het opdienen de laurierblaadjes en kruidnagels en breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Serveer traditioneel Hollands met gekookte aardappels en rode kool, of voeg naast de azijn ook een scheutje ketjap toe en eet de hachee met rijst.

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.