FED-injectie van 600 miljard goed ontvangen

Beleggers en economen reageren positief op het bericht dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, een megabedrag van 600 miljard dollar in de economie pompt. De Europese beurzen openden vanochtend aanmerkelijk hoger en het Internationaal Monetair Fonds noemt de stap van FED ‘moedig’ en ‘historisch zonder precedent’.

De AEX opende vanochtend twee punten hoger en ook de beurzen in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk begonnen goed aan de handelsdag. De positieve stemming is het gevolg van de aankondiging van FED-chairman Ben Bernanke (foto) gisteravond dat de centrale bank voor een bedrag van 600 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties koopt.

Wat is dat, het opkopen van staatsobligaties?
De FED-maatregel betekent concreet dat er voor 600 miljard aan extra bankbiljetten in omloop komt. Tot 2011 wil de FED iedere maand voor 75 miljard aan staatsleningen kopen van de banken. Die krijgen daar cash voor terug. Zo komt er meer geld in de economie, wat de rente omlaag brengt. De FED hoopt hiermee te bereiken dat de banken weer meer geld aan burgers en bedrijven durven uit te lenen. Dat kan een stimulans voor de economie zijn.

Waarom doet de FED dit nu?
Het gaat nog altijd niet goed met de Amerikaanse economie. De economische groei blijft met nu 2 procent per kwartaal op jaarbasis achter bij Europese landen. Daardoor vermindert de werkloosheid, die rond de 10 procent blijft schommelen, niet snel genoeg. Voor de FED aanleiding opnieuw stimuleringsmaatregelen te nemen.

Wat hoopt de centrale bank precies te bereiken?
Dat de banken weer genoeg geld hebben om uit te lenen en dat Amerikaanse burgers en bedrijven ook daadwerkelijk meer gaan lenen en kopen. Of dat laatste gebeurt is onzeker, schrijft economieredacteur Maarten Schinkel vandaag in NRC Handelsblad., want burgers bouwen liever hun schulden af of sparen en bedrijven zijn voorzichtig met het doen van investeringen. Niet iedereen binnen de FED is dan ook enthousiast. FED-lid Thomas Hoenig stemde tegen het stimuleringspakket. Hij is bang dat de geldinjectie niet het gewenste effect heeft en de inflatie aanwakkert.

Heeft de maatregel gevolgen voor de rest van de wereld?
Dat kan. Omdat de Amerikaanse rentestand nu al zo laag is (0,25 procent), vloeien veel goedkope dollars naar het buitenland. Voor landen als Japan, Zuid-Korea en Brazilië is dat ongunstig, omdat de eigen munt zo relatief duurder wordt. Daar komt bij dat een ‘tsunami’ van goedkope dollars tot nieuwe zeepbellen op de aandelen- en vastgoedmarkt van de ontvangende landen kan leiden.