Engelse scheidsrechters spelen omstreden rol

Ajax-spits Luis Suarez reageert teleugesteld nadat zijn kopbal tegen de lat is beland. Foto AFP Ajax Amsterdam's Uruguayan forward Luis Suarez reacts during the UEFA Champions League football match Auxerre vs Ajax Amsterdam, on November 3, 2010, at the Abbe Deschamps stadium in Auxerre. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
Ajax-spits Luis Suarez reageert teleugesteld nadat zijn kopbal tegen de lat is beland. Foto AFP Ajax Amsterdam's Uruguayan forward Luis Suarez reacts during the UEFA Champions League football match Auxerre vs Ajax Amsterdam, on November 3, 2010, at the Abbe Deschamps stadium in Auxerre. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD AFP

Auxerre 2 Ajax 1

Ruststand 1-0. 9. Sammaritano 1-0, 79. Alderweireld 1-1, 84. Langil 2-1. Scheidsrechter: Clattenburg (Eng.). Toeschouwers: 18.727.

Met nog twee zware wedstrijden te gaan zijn de kansen voor Ajax om zich voor de tweede ronde van de Champions League te plaatsen klein geworden. De Amsterdamse ploeg, die gisteren de uitwedstrijd tegen Auxerre met 2-1 verloor, wacht nu nog het thuisduel met Real Madrid, gevolgd door het uitduel met AC Milan. Real en Milan speelden gisteren in het San Sirostadion van Milaan met 2-2 gelijk.

Real Madrid heeft zich door het resultaat in Milaan geplaatst voor de tweede ronde. AC Milan liep een punt uit op Ajax. Auxerre staat een punt achter Ajax. De eerste twee gaan naar de tweede ronde. De derde plaats geeft recht op deelname aan de Europa League. De Italianen stonden vlak voor tijd nog met 2-1 voor. De Madrileense invaller Pedro Leon maakte alsnog gelijk.

De scheidsrechter speelde gisteravond zowel in Auxerre als in Milaan een omstreden rol. De Engelsman Mark Clattenburg meende in tegenstelling tot de Ajax-verdedigers dat de maker van het winnende doelpunt, Steven Langil, niet buitenspel stond. De vrije trap waaruit de treffer voortvloeide werd snel genomen, Auxerre hoefde volgens de spelregels niet op het signaal van de scheidsrechter te wachten. De Ajax-verdedigers protesteerden tegen de vrije trap, lieten na zich effectief op te stellen en hoopten vervolgens dat de vermeende buitenspelsituatie werd erkend.

Clattenburg en zijn assistenten kenden het doelpunt echter toe, ondanks protesten van de Ajacieden. Ajax was verslagen. Trainer Martin Jol bekritiseerde na afloop zijn naïeve verdedigers. „Iemand moet natuurlijk voor de bal gaan staan bij die vrije trap. Dan maar een gele kaart. Dat is beter dan een doelpunt.”

In Milaan speelde Clattenburgs landgenoot Howard Webb een omstreden rol. De scheidsrechter, die vorig seizoen zowel de finale van Champions League (Inter-Bayern) als de finale van het WK (Spanje-Nederland) floot, weigerde grove overtredingen van Milanspelers met een gele of rode kaart te bestraffen. Filippo Inzaghi stond bovendien bij het tweede doelpunt van Milan duidelijk buitenspel. Maar de warrig leidende Webb en zijn assistenten keurden de treffer zonder aarzeling goed.

De 39-jarige Webb is ondanks zijn coulante leiding in de WK-finale, waarin hij vooral zware charges van de Nederlanders Nigel de Jong en Mark van Bommel en de Spanjaard Carles Puyol verzuimde te bestraffen, voor de wereldvoetbalfederatie FIFA een modelscheidsrechter.

Ajax was gisteren in Auxerre geen schim van het elftal dat twee weken geleden in de Arena in het eerste uur tegen dezelfde ploeg soms oogstrelende combinaties liet zien. „We konden vanaf het middenveld heel moeilijk de bal bij de spitsen krijgen”, analyseerde Jol. En Toby Alderweireld: „In de eerste helft durfden we niet aanvallend te voetballen. De centrale verdedigers van Auxerre speelden tactisch heel sterk. En wij stonden achterin vaak verkeerd opgesteld.”

Al in de achtste minuut keek Ajax tegen een achterstand aan. Frederic Sammaritano verraste doelman Maarten Stekelenburg met een schot dat nog van richting werd veranderd door Jan Vertonghen. Daarna oefende Ajax nauwelijks druk uit op de defensie van de Fransen. De spitsen werden nauwelijks gevaarlijk. Pas in de tweede helft kwam Ajax op gelijke hoogte door een kopbal van Alderweireld.

Real Madrid kon in Milaan niet alleen de schuld op de warrige arbitrage van Webb schuiven. Het trof zelf ook blaam. De Spaanse ploeg speelde arrogant en had bij de rust met minimaal drie doelpunten verschil kunnen leiden. Het elftal van coach José Mourinho was oppermachtig tegen de oude Italianen, waar Clarence Seedorf tot vijf minuten voor tijd op de reservebank zat. Alleen Real-spits Gonzalo Higuain scoorde voor de pauze.

In de tweede helft maakte bij Milan de 37-jarige Filippo Inzaghi zijn opwachting. Hij nam de plaats in van Ronaldinho. De snelle spits, van wie Mourinho voor de wedstrijd nog had gezegd dat hij vooral hem vreesde, profiteerde eerst van fouten van verdediger Pepe en doelman Iker Casillas. Vervolgens rondde hij in buitenspelpositie een passje van middenvelder Gennaro Gattuso af.

‘Pippo’ kreeg na beide doelpunten een Milan-shirt in handen gedrukt met als rugnummer respectievelijk 69 en 70. Inzaghi staat met de Spanjaard Raúl gedeeld eerste op de topscorerslijst van de Europese competities: 70 doelpunten. De meeste doelpunten maakte Inzaghi in de Champions League: 46. Inzaghi haalde op de ‘eeuwige topscorerslijst’ van AC Milan Marco van Basten in. De Italiaan bracht zijn totaal op 125 doelpunten, in 289 duels. Van Basten scoorde in 209 duels 124 maal.