Eisen tot 17 jaar cel Hofstadgroep

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor het gerechtshof in Amsterdam tot zeventien jaar cel geëist tegen de leden van de zogenoemde Hofstadgroep. Zij worden verdacht van het vormen van een terroristische organisatie. Het OM eist de hoogste straf voor hoofdverdachte Jason W., omdat hij een handgranaat gooide naar agenten.

Het OM verdenkt alle verdachten van lidmaatschap van een terroristische organisatie. De rechtbank in Den Haag was het daar in 2006 mee eens. Negen verdachten werden veroordeeld. Vijf kregen vrijspraak omdat ze slechts passief lid zouden zijn geweest van de Hofstadgroep. Twee jaar geleden achtte het hof in Den Haag in hoger beroep het lidmaatschap van een terroristische organisatie niet bewezen omdat het clubje moslims „te weinig gestructureerd was”. Nadat het OM in cassatie was gegaan, besliste de Hoge Raad dat het hoger beroep over moet.

Jason W. kreeg in 2008 vijftien jaar cel voor vijf keer poging tot moord door het gooien van een handgranaat naar agenten van een arrestatieteam. Dat gebeurde tijdens een twintig uur durende belegering van zijn woning in Den Haag, waar de groep bijeenkomsten hield.

Het terroristische aspect achter deze daad achtte het hof twee jaar geleden niet bewezen. De Hoge Raad liet dit oordeel in stand. Het OM, dat destijds achttien jaar cel eiste, eist nu daarom een jaar minder straf: voor poging tot moord zonder terroristisch oogmerk en voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Het OM neemt het W. „zeer kwalijk” dat hij nooit spijt heeft betuigd aan de gewonden, terwijl hij wel de pers heeft opgezocht om zijn daden achteraf in een „verontschuldigend” licht te plaatsen. Tegen medeverdachte Ismaël A. eist het OM 38 maanden cel: 15 maanden voor het bezit van een handgranaat en 23 maanden voor deelname aan een terroristische organisatie. Tegen vijf andere verdachten eist het OM 19 tot 23 maanden cel.