Economie kort

Noord-Holland stopt met bouwproject Wieringerrandmeer

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De provincie Noord-Holland ziet af van de aanleg van het Wieringerrandmeer in de kop van Noord-Holland. Dat heeft gedeputeerde Ruimtelijke Ordening Laila Driessen (VVD) gisteren bekendgemaakt. Volgens de provincie zijn problemen met de financiering de directe aanleiding om te stoppen met het project. Maar ook „economische omstandigheden”, zoals de slechte woningmarkt, spelen een rol. Het Wieringerrandmeerproject voorzag in het aanleggen van een grote plas tussen het Amstelmeer en het IJsselmeer, waardoor Wieringen weer een eiland zou worden.

AFM wil toegang tot telefoonlijsten

Amsterdam. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil in de toekomst direct toegang krijgen tot telefoonlijsten van telecombedrijven om te achterhalen of bepaalde partijen en personen zich schuldig maken aan marktmisbruik. Dat heeft een woordvoeder van de AFM gisteren gemeld. De toezichthouder wil er via de telefoonlijsten achterkomen of er contact is geweest tussen partijen die voorkennis hadden over een overname of fusie en personen die voor de bekendmaking daarvan in aandelen hebben gehandeld. „Het gaat dus puur om een uitdraai van de lijsten en niet om telefoontaps. Op dit moment zijn onze onderzoekers vrijwel altijd te laat als ze een beroep op de telefoonlijsten willen doen, omdat deze lijsten maar tijdelijk beschikbaar zijn.” (ANP)

Boedelbak koopt failliete Kip Caravans

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Boedelbak, de verhuurder van aanhangwagens, neemt de bankroete caravanbouwer Kip over. Dat heeft Boedelbak gisteren bekendgemaakt. Twee weken geleden zei Johan Weijenberg van FNV Bondgenoten nog dat een doorstart van het failliete caravanbedrijf was mislukt. Bij Kip werkten 62 mensen. De curator was aanvankelijk hoopvol gestemd over een mogelijke doorstart met minder personeelsleden. Kip Caravans ging in 2007 al eerder failliet, maar wist toen wel een doorstart te maken. Boedelbak uit Hoofddorp neemt het bedrijf nu over. Het bedrijf is in Nederland inmiddels al 25 jaar marktleider in aanhangwagenverhuur.