Deze Sint komt niet voor de cadeaus

„Zijn hier nog stoute kinderen?” Acteur Huub Stapel, de onvriendelijke goedheiligman in Dick Maas’ horrorkomedie Sint, mocht het gisteravond in het Amsterdamse Muziektheater dan toch nog zeggen. Het was de enige zin die hem als in de rol van grommende Sint Niklas was gegund. En die zin sneuvelde in de montagekamer.

Volgende week donderdag bezoekt Sint ruim 90 bioscopen, gisteravond arriveerde de goedheiligman al bij het Amsterdamse Muziektheater voor de galapremière. Niet de bekende kindervriend, maar Sint Niklas: een variant die wraak neemt voor het leed dat hem werd aangedaan op 5 december 1492. Dorpelingen verjoegen hem toen met hooivorken en staken zijn schip in brand.

Als het op die dag volle maan is, komt Niklas op ‘pakavond’ zoveel mogelijk kinderen vermoorden. De getraumatiseerde politie-inspecteur (Bert Luppes) mocht dat al beleven in 1968, toen Niklas zijn familie uitmoordde terwijl ze naar de tv-quiz Wie van de drie keken. „Mijn naam in Sinterklaas”, zeggen drie Sinterklazen. Als vast panellid Albert Mol in beeld is, spat het bloed over de beeldbuis. Morbide humor rond typische Nederlandse nestwarmte: het typeert deze horrorkomedie.

Producent Tom de Mol heeft hoge verwachtingen van Sint: de trailer werd al een miljoen keer bekeken, Niklas heeft veel ‘vrienden’ op Hyves en Facebook en de gratis publiciteit van collega Nijenhuis die een klacht tegen het affiche indiende zal zeker helpen. Dus wordt ook de première groots aangepakt: in het Muziektheater passen twee keer meer BN’ers en vrienden dan in Tuschinski, de gebruikelijke plek voor premières. Snackbarketen Febo deelde na afloop in de foyer gefrituurde waren uit. Volgens distributeur A-Film ook een knipoog naar deze chique locatie waar normaal opera en ballet te zien zijn.

Een knipoog die ook prima past bij de film van Maas, meer snack dan haute cuisine. Een onvervalste genrefilm met veel scabreuze humor – schoolmeisjes die vibrators als Sinterklaascadeautje krijgen - plotse schokmomenten uit het horrorhandboek en soms wat krakkemikkige special effects. Maas schreef, regisseerde, coproduceerde en maakte de muziek vol schalkse verwijzingen naar Sinterklaasliedjes.