Middellandse schildpadden met uitsterven bedreigd door plastic

Meer dan een derde van de Middellandse zeeschildpadden in de Adriatische Zee heeft stukken plastic in hun maag. Kroatische onderzoekers bekeken de maaginhoud van meer dan 50 gestrande en gestorven exemplaren en vonden daarin delen van plastic zakken, folie, touw en piepschuim. De vervuiling van de zee vormt volgens de onderzoekers een serieuze bedreiging voor het voortbestaan van de schildpad.

Voor een schildpad is een paar gram vuil al genoeg om het dier te verzwakken of de maag en darmen te verstoppen met de dood als gevolg. Het gaat hier vooral om afval dat afkomstig is van de vakantieoorden aan de kust. Het Middellandse zeegebied wordt beschouwd als één van de meest vervuilde gebieden van de wereld. Een onthutsende ontdekking vinden de onderzoekers, want de vervuilde bodem van de Adriatische Zee is namelijk de belangrijkste voedingsbron voor de reptielen. (Later meer)