Democraten: snel laatste wetten door Congres

Nu de Republikeinen vanaf 1 januari over een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden beschikken, proberen de Democraten de komende maanden nog snel een aantal belangrijke wetsvoorstellen aangenomen te krijgen. Het gaat om belastingverlagingen, klimaatwetgeving, een kernwapenverdrag met Rusland en een wet over homo’s in het leger.

Bij de Congresverkiezingen van afgelopen dinsdag gingen de Democraten hard onderuit. Daarom moet Obama vanaf januari, als het nieuwe Congres geïnstalleerd is, rekening houden met de wensen van de Republikeinen. Maar ook tot die tijd moeten de Democraten hun politieke tegenstanders te vriend houden om nog een paar succesjes te boeken, schrijft de buitenlandredactie van NRC Handelsblad in de krant van vandaag.

  • Belastingverlagingen Bush. Het is twijfelachtig of het de Democraten gaat lukken om de door Bush ingevoerde belastingverlagingen voor veelverdieners terug te draaien. Obama wil de zogeheten Bush Tax Cuts niet verlengen voor huishoudens en alleenstaanden die respectievelijk meer dan 250.000 en 200.000 dollar verdienen. De Republikeinen willen ze juist voor iedereen permanent maken.
  • Kernwapenverdrag met Rusland. In april sloten de VS en Rusland een nieuw START-verdrag over de vermindering van het aantal kernwapens voor de lange afstand. Voor goedkeuring is een tweederde meerderheid in de Senaat nodig. De Democraten gaan proberen het verdrag er nog door te krijgen.

  • Klimaatwet. De wet die de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen moet regelen gaat het waarschijnlijk niet halen. De Republikeinen verzetten zich fel tegen milieumaatregelen die het Amerikaanse bedrijfsleven treffen. Als de Klimaatwet sneuvelt, verzwakt dat de positie van Obama bij internationale klimaatonderhandelingen.
  • Don’t ask, don’t tell. Als Obama wil dat er nog tijdens zijn eerste termijn een einde komt aan het huidige homobeleid in het leger, moet de Senaat voor januari voor afschaffing van het Don’t ask, don’t tell-principe stemmen. In het Amerikaanse leger mogen homo’s niet openlijk voor hun geaardheid uitkomen. Afschaffing van deze regel was een verkiezingsbelofte van Obama. Komt de wetswijziging niet voor januari door de Senaat, dan is het zeer onzeker of de nieuwe, meer conservatieve Senaat, er de komende jaren mee instemt.