Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

CO2-opslag in Barendrecht van de baan

In Barendrecht wordt geen CO2-opslagplaats aangelegd. Dat schrijft minister Verhagen (CDA, Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Vertraging en het gebrek aan lokaal draagvlak voor het project zijn de belangrijkste redenen om te stoppen.

Hoe nu verder? Minister Verhagen laat weten dat stoppen met Barendrecht “niet het einde van CO2-opslag in Nederland” betekent.

“Opslag op zee vindt al plaats en we zijn in een vergevorderd stadium voor een nieuw CO2-opslagtraject op zee. Daarnaast is vanuit Noord-Nederland het initiatief gekomen om CO2 op land op te slaan. Ik zal op korte termijn met de bestuurders in Noord-Nederland overleggen. Daarna wordt bezien hoe CO2-opslag in het Noorden zeker gesteld kan worden”, aldus Verhagen in een persbericht.

Beoogde CO2-opslag gemeenten (Beeld CO2isNEE)

Beoogde CO2-opslag gemeenten (Beeld CO2isNEE)Beoogde CO2-opslag gemeenten (Beeld CO2isNEE)

Het project bij Barendrecht was een proef. De bedoeling is om opslag in veel grotere omvang in het noorden van het land te bewerkstelligen. In juni werden drie voorkeurslocaties in Groningen en Drenthe aangewezen.

Het plan voor de opslag in Barendrecht was omstreden. Bewoners waren bezorgd over hun veiligheid en mensen waren bang voor een waardedaling van hun huis. De Barendrechtse stichting CO2isNEE voert sinds haar oprichting in oktober 2009 al actie tegen de CO2-opslag . De stichting heeft tien redenen tegen de opslag.

Shell was de beoogd uitvoerder van de proef. Het bedrijf zou kooldioxide afkomstig uit de eigen raffinaderij opslaan in een leeg gasveld onder Barendrecht.

Wat gaat het kabinet doen op het gebied van economie en milieu?

  • Het aantal kerncentrales kan met één of meer worden uitgebreid. Aanvragen voor vergunningen worden ingewilligd.
  • Er komt een ‘Green Deal’ met de samenleving om sterker in te zetten op energiebesparing.
  • Subsidies aan milieuorganisaties worden afgeschaft.
  • De regeling voor stimulering van duurzame energieproductie wordt uitgebreid; dit wordt betaald door onder andere een opslag op de energierekening.