Breukel maakt intense en springlevende portretten

Foto's uit het boek Fair Face van Koos Breukel
Foto's uit het boek Fair Face van Koos Breukel

Fotoboek

Koos Breukel: Faire Face

Van Zoetendaal publishers, 30 euro.****

Koos Breukel fotografeert nog ouderwets, met een technische camera. En dat zie je. Zijn foto’s zijn intens scherp en gedetailleerd. Ze zijn zacht en fijn van structuur, nergens vertekend en springlevend. Een resultaat dat bij uitstek geschikt is voor portretten. Soms in kleur, maar voornamelijk in zwart-wit. Alert, dromerig of juist waakzaam, iedere geportretteerde kijkt zoals hij is.

Het fotoboek Faire Face is verschenen ter gelegenheid van Breukels gelijknamige tentoonstelling in het Maison Européenne de la Photographie in Parijs. Het boek biedt een overzicht van portretten gemaakt tussen 1995 en 2010. Van onbekende en bekende mensen, zoals Jan Wolkers, Rutger Hauer en Jan Decleir.

Van achter naar voren neemt Breukel steeds meer afstand van zijn model, zodat ze steeds vollediger in beeld zijn. Van enkel gezichten, via zittende modellen met schouders naar zittende modellen met hun handen in beeld, naar tenslotte Lucian Freud en Rineke Dijkstra, beiden staand. Hij met zijn rug naar de fotograaf gekeerd in het bos, zij met haar handen in de jaszakken en in haar gezicht gewaaid loshangend haar.

Wat de foto’s bindt? De blik tijdens dat perfect getimede moment waarop het model vergeet dat hij wordt gefotografeerd.

Viola Lindner