Animatiefilm 'Kerity' is een ode aan de fantasie

scene uit de animatiefilm Kerity, het geheim van Eleonore (2009) Oorspronkelijke titel: Kerity, le maison des contes FOTO: Cineart
scene uit de animatiefilm Kerity, het geheim van Eleonore (2009) Oorspronkelijke titel: Kerity, le maison des contes FOTO: Cineart

Kerity, het geheim van Eléonore Regie: Dominique Monfery. Met de Nederlandse stemmen van: Louis van Beek, Hein van Beem, David Cantens. In: 4 bioscopen.***

Een van de hoogtepunten van het afgelopen Cinekid-festival was de Franse tekenfilm Kerity, die nu gelukkig ook een zelfstandige bioscooprelease krijgt. De nostalgisch aandoende, handgeschilderde animaties van voormalig Disneymedewerker Dominique Monfery (hoofdanimator bij films als Tarzan en Hercules), vormen een beeldschoon tegenwicht tegen de hoekige stijl die de Amerikaanse animatiefabriek tegenwoordig hanteert.

Je zou het een nieuwe Franse school kunnen noemen. Ook Sylvain Chomet, van wie deze zomer de Jacques Tati-hommage L’illusionniste in de bioscopen kwam, is er een representant van. Je zou trouwens ook niet willen dat de avonturen van de zevenjarige Nathanaël, die van zijn tante Eléonore een bibliotheek vol echte verhaalfiguren erft, anders dan in die scheve perspectieven, granaatrode en purperen ton sur ton’s en impressionistische babyblauwe luchten geschilderd waren. Zo zijn vorm en inhoud precies die ode aan de fantasie die de film wil zijn. In de woorden van Eléonore: „Wij mensen zullen nooit zonder onze dromen kunnen.” Dat de kleine Nat (nog) niet kan lezen, en dat dringend moet leren om al die Roodkapjes, Gelaarsde Katers en Boze Wolven van de ondergang te redden, is een aardige knipoog naar het feit dat de tekenfilm zo lang verantwoordelijk werd gehouden voor de ontlezing van kinderen.