'Allo 'allo

Als Rutte iets werkelijk historisch wil bewerkstelligen in zijn kabinetsperiode, dan zou hij nu met Frankrijk en Groot-Brittannië moeten gaan praten, en zeggen: „’Allo ’allo, Nicolas, David! Zeg, ik hoor dat jullie legers gaan samenwerken, en dat jullie samen kernbommen gaan knutselen, fantastisch! Zoals jullie weten ben ik historicus van huis uit, dus haha, wie had dat gedacht, hè, na jullie Honderdjarige Oorlog, of de slag bij Trafalgar…Maar goed, ter zake, heren. Want laten wij nu toevallig ook een leger hebben dat altijd goed werk aflevert. The Dutch approach, Afghanistan, bladibladi, enfin, u kent het verhaal. Het enige probleem is dat we honderden miljoenen op Defensie moeten bezuinigen. Dus nu zát ik zomaar eventjes te denken… Als wij nu eens voorzichtig een dealtje kunnen sluiten…”

Je hoeft geen Nostradamische visionair te zijn om te zien dat Frankrijk en Groot-Brittannië dinsdag de eerste stap hebben gezet richting een Europees leger. Sarkozy pleitte daar in 2007 al voor. Maar toen hield premier Gordon Brown van Groot-Brittannië de boot af.

David Cameron blijkt verstandiger. Nu de twee grootste legermachten de handen ineenslaan terwijl de rest van Europa moet bezuinigen op Defensie, is het Europese leger onvermijdelijk.

Woensdagochtend veegde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een besluit van onze nieuwe integratieminister Gerd Leers om Irakezen uit te zetten met één handgebaar van tafel. Het was een veelzeggende, haast symbolische ontgroening voor Leers, die als loopjongen van zijn blonde steunbeer Geert Wilders voortdurend bakzeil zal halen door Europese regelgeving, die net iets humaner en rechtvaardiger is. Geen wonder dat de PVV nu een referendum overweegt over het Europees Verdrag.

De ontgroening van Leers toont aan dat behalve wetgeving ook de rechtspraak allang Europees is, net als onze munt, onze banken, onze bedrijven, onze universitaire titels, onze georganiseerde misdaad en ons clubvoetbal.

Het Europese leger is in aantocht. Nu alleen nog een taalcursus voor Frans-Britse soldaten. Anders wordt het wel heel erg ’allo ’allo.

Christiaan Weijts