Ajax laat zich te kijk zetten door Auxerre

Ajax kan een veldoverwicht niet omzetten in doelpunten en verliest onnodig met 2-1.

Auxerre is met twee treffers zeer effectief en revancheert zich voor nederlaag in Arena.

Ajax was gisteravond in Auxerre tegen de gelijknamige club vastbesloten te winnen om in de race blijven voor de volgende ronde van de Champions League. Het Amsterdamse team mag met duels tegen Real Madrid en AC Milan nog voor de boeg na de nederlaag (2-1) al blij zijn als het zich via een derde plaats in groep G plaatst voor de knock-outfase van de Europa League.

Ajax was geen schim van het elftal dat twee weken geleden in de Arena in het eerste uur tegen dezelfde ploeg soms oogstrelende combinaties liet zien. In het centrum van de defensie kreeg Toby Alderweireld van trainer Martin Jol de voorkeur gekregen boven Oleguer om de geschorste André Ooijer te vervangen. De Spanjaard brak zijn neus in de thuiswedstrijd tegen de Franse club. Jol wilde met de Spanjaard geen risico nemen en deed een beroep op Alderweireld die hij enkele weken geleden op een zijspoor rangeerde. De trainer vond de Belg niet daadkrachtig genoeg in zijn optreden. Uitgerekend Alderweireld maakte tien minuten voor tijd de gelijkmaker (1-1) en tevens het honderdste doelpunt van Ajax in de Champions League. Invaller Steeven Langil besliste het duel vervolgens door een snel genomen vrije trap doeltreffend af te ronden.

Al in de achtste minuut keek Ajax tegen een achterstand aan. Frederic Sammaritano verraste doelman Maarten Stekelenburg met een schot dat nog van richting werd veranderd door Jan Vertonghen. Daarna kon Ajax nauwelijks druk uitoefenen op de defensie van de Franse ploeg. Dankzij de vroege openingstreffer kon Auxerre zijn geliefde, compacte spel uitvoeren met gevaarlijke tegenaanvallen. Aanvoerder Luis Suarez trok zijn improductiviteit van de laatste weken (één treffer in zes duels) door. Voor rust begon hij met twee slechte corners, miste vrij voor doel na een subtiel passje van Mounir El Hamdaoui en schoot een keer voorlangs.

In de pauze verving Jol verdedigende middenvelder Eyong Enoh voor de gepasseerde schaduwspits Siem de Jong. Daardoor kreeg Ajax meer stootkracht. Suarez was dicht bij een treffer, maar als zo vaak de laatste weken raakte hij de lat, koppend uit een voorzet van Gregory van der Wiel.

Aan de vooravond van het duel in de Bourgogne, niet ver van de wijnstreek Chablis waar Auxerre was ‘drooggelegd’ om supportersrellen te voorkomen, maakte Ajax-directeur Rik van den Boog bekend dat Urby Emanuelson de club heeft laten weten dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. De snelle dribbelaar, die bij Ajax op de hele linkerflank wordt ingezet, vertrekt aan het einde van het seizoen transfervrij omdat zijn verbintenis dan afloopt. Afgelopen zomer heeft Ajax wel geprobeerd Emanuelson langer aan zich te binden. Maar de ‘linkspoot’ vroeg volgens de directie een exorbitant hoog salaris, terwijl de Amsterdamse club juist moet bezuinigen op de veel te hoge personeelskosten. Met een salarispost van 48,8 miljoen euro zit Ajax veel hoger met de uitgaven aan honoraria dan bijvoorbeeld PSV dat ruim twintig miljoen minder uitgeeft aan zijn werknemers. Financieel directeur Jeroen Slop predikt om deze reden dan ook „realisme”.

Emanuelson is typisch een product van de Ajax-school. Snel, wendbaar, technisch en een goede trap. Maar hij ondervond ook de gevolgen van het feit dat de club vooral multifunctionele spelers probeert op te leiden. Emanuelson heeft bij de club uit de Arena nooit een vaste plek verworven in het elftal. Voor een linksback laat hij te veel steken vallen en als linksbuiten passeert hij zijn tegenstanders te weinig aan de buitenkant, zodat hij zelden de zijlijn haalt. De 24-jarige Amsterdammer maakt vanaf 2004 al deel uit van de hoofdmacht van Ajax. Hij speelde vanaf 2006 toch gemiddeld per seizoen 31 van de 34 competitiewedstrijden. In 166 eredivisieduels maakte hij zeventien doelpunten. In Auxerre deed het gerucht de ronde dat Ajax in Theo Janssen (FC Twente) een waardige opvolger ziet van Emanuelson. Het lijkt echter niet waarschijnlijk dat de trapspecialist voor een Nederlandse club kiest.

Emanuelson kon gisteravond bij Ajax niet voor toegevoegde waarde zorgen. Na een uur verlangde Jol meer offensieve daden van zijn team en zakte Emanuelson van de linksbuitenpositie naar de plek van linksback. Maar ook met Miralem Sulejmani als linksbuiten wist Ajax de muur van Auxerre niet te slechten.