ABN Amro wil subsidie Brussel

Staatsbank ABN Amro heeft een subsidie van 5,2 miljoen euro aangevraagd bij het Europese Globaliseringsfonds. Het geld wil de bank gebruiken om het ontslag van 1.350 werknemers te betalen. Dat blijkt uit een melding op de website van de Europese Commissie. Als ABN het geld krijgt, moet de Nederlandse overheid als – enige – aandeelhouder ook 2,8 miljoen euro betalen.

De EU heeft sinds 2007 een noodfonds om lidstaten te ondersteunen die te maken hebben met massaontslag als gevolg van de globalisering. Tijdens de kredietcrisis werden de subsidiecriteria vorig jaar verruimd. Bedrijven die door de crisis meer dan 500 mensen moeten ontslaan, komen sindsdien in aanmerking. Door de samenvoeging van ABN en Fortis vervallen er de komende jaren 6.000 arbeidsplaatsen. De twee banken werden eind 2008 genationaliseerd.

De aanvraag van ABN Amro, ingediend op 5 oktober dit jaar, is opmerkelijk. Het is de eerste keer dat een bank vraagt om de Europese steun. ABN Amro wil met het geld ontslagen werknemers elders aan de slag helpen. „Wij proberen de mensen die weg moeten van werk naar werk te helpen via scholing of stages. Dit fonds geeft subsidie om dit te doen”, zegt een woordvoerder van de bank.

De Nederlandse regering was destijds kritisch over het globaliseringsfonds, dat werd opgericht na de afwijzing van de Europese Grondwet in Nederland en Frankrijk, in 2005. Het kabinet wilde kijken of Europa zich niet te veel met nationale zaken bemoeide, zoals door de instelling van zo’n fonds. De kritische rol werd vertolkt door staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken, VVD) die tijdens discussies over de Europese begroting liet weten minder te willen betalen aan Europa.

Een staatsbank met subsidie ligt gevoelig: pagina 11