Winkeldochters

In oktober heeft de herfst nog wel wat. Dan schijnt dat veelbezongen licht nog zo mooi door de bladeren, liggen er overal nootjes voor het oprapen en kun je je nog redden zonder je polyester ski-jas. Is het eenmaal november dan is het charmante er wel af. Dan is het tijd voor de hartverscheurende met-je-natte-kont-op-een-nat-zadel-en-de-hele-dag-in-je-natte-corduroybroek-achter-je-bureau blues.

Deskundigen voorspellen ook nog eens een lange, natte winter, las ik gisteren in deze krant. Dat wordt dus binnen blijven en de voorraden aanspreken. Ik ben vast begonnen, want mijn keukenkasten puilen uit. Afgelopen weekend vond ik – achter een zak popcorn en een doos taaie cashewnoten – een potje artisjokharten in olijfolie. Ik sneed de harten in grove stukken, verwarmde ze in een koekenpan met wat knoflook en legde ze – met veel peper en Parmezaanse kaas – op een berg pasta. Simpel, snel en erg lekker. Dvd in de machine, deken over de benen; de ideale zaterdagavond.

Natuurlijk staan er ook een paar echte winkeldochters. Een blikje bonen à la Mexicain, bijvoorbeeld. Je zoekt in de supermarkt naar kidneybonen om door de chili con carne te gooien, maar dan gaat je telefoon of roept een kind iets over een Toy Story poppetje en voor je het weet grijp je mis en ligt er zo’n blik voorgekruide zieligheid met weke maïskorrels en stukjes zure paprika in je kar.

Achter de tomatenketchup stond ook al enige tijd een blikje artisjokbodems in water te wachten op haar bestemming. Ik ben geen fan van in water geconserveerd voedsel. Zo’n blik tonijn ‘in brine’ vind ik ook altijd een smakeloze klap in je gezicht. Gelukkig vond ik in De Italiaanse keuken van Claudia Roden een recept voor artisjokbodems met amandelsaus. En zo kwam het met deze winkeldochter ook nog helemaal goed.

ongeveer 6 artisjokbodems

1 ui

knoflook

3 ansjovisfilets

100 gram gemalen witte amandelen

200 ml (kippen) bouillon

eetlepel azijn

eetlepel suiker

1 citroen

kappertjes

Fruit de ui en de knoflook in olijfolie, voeg de ansjovisfilets toe en prak ze fijn met een vork. Doe dan de gemalen amandelen erbij en de bouillon en laat alles een kwartiertje zachtjes koken, tot er een mooie dikke saus ontstaat. Klop er een scheut olijfolie, een eetlepel azijn, de suiker (ik vond het nogal veel, begin met een halve eetlepel), het sap van een citroen en zout en peper door. Je kunt het gerecht koud of warm eten, verhit in het laatste geval uitgelekte bodems even in wat bouillon. Leg ze op een schaal en giet de amandelsaus erover. Gooi er wat kappertjes of fijngesneden augurkjes over ter garnering. Lekker bij pasta en/of (kalfs)vlees.

Roos Ouwehand

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.