Wetenschap kort

Waarom Chinezen op elkaar lijken

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Eindelijk is ontdekt hoe het komt dat mensen van het ene ras de gezichten van mensen van een ander ras niet van elkaar kunnen onderscheiden. Dat is het ‘they all look alike-syndroom’. Britse en Zwitserse onderzoekers schrijven in de Proceedings of the National Academy of Sciences dat gewenning van neuronen hiervoor verantwoordelijk is. Als eenzelfde neuron herhaaldelijk wordt gestimuleerd, houdt het op met het doorsturen van signalen. Dat gebeurt niet alleen als mensen een aantal keer dezelfde foto van een persoon zien, maar ook als ze foto’s van verschillende mensen van een ander ras zien.

Pinda-allergie kan door moeder komen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De kans dat een kind met een melk- of eierallergie óók allergisch wordt voor pinda’s, is groter wanneer de moeder tijdens de zwangerschap veel pinda’s heeft gegeten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek in Journal of Allergy and Clinical Immunology. Pinda-allergie is in sommige gevallen dodelijk. Als er geen melk- of eierallergie in de familie voorkomt, kunnen zwangeren volgens de onderzoekers gerust pinda’s eten.