Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De in Nederland gefokte spring- en dressuurpaarden zijn niet alleen bij de Amerikanen, maar inmiddels ook bij de Chinezen en Russen gewild. Elk jaar wordt 85 procent van de gefokte paarden geëxporteerd en wordt er 7,5 miljoen euro aan hengstensperma verdiend. Een reportage. Ned.1, 18.15-18.40u

Uitgesproken. Voormalig bankier Rutger Koopmans stelt dat de PvdA in Amsterdam de armoede in stand houdt en dat het stadsbestuur doet aan pappen en nathouden, maar niets doet aan de oorzaak van de armoede. Een reportage over armoedeprojecten die erop gericht zijn om mensen te helpen hun leven zélf te verbeteren met commentaar van Tweede Kamerlid Hans Spekman (PvdA). Verder aandacht voor de verkiezingen in Amerika waarbij schrijver Leon de Winter zijn mening geeft over het beleid van president Obama. Presentatie: Michiel Bicker Caarten. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nieuwsuur. Reportage over de babysterfte bij thuis bevallen in Nederland, verslag over de verkiezingen in de VS vanuit Nevada en aandacht voor de rechtszaak tegen de voortvluchtige Clemens K. die ervan wordt verdacht 16 miljoenen euro te hebben verduisterd van het fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Ned.2, 22.00-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Daan Schuurmans en Theo Maassen praten over de nieuwe televisieserie Bellicher: de macht van meneer Miller, een vierdelige thrillerserie naar de boeken van Charles den Tex rond de persoon Michael Bellicher, gespeeld door Schuurmans. Heleen van Royen vraagt aandacht voor de Franse schrijfster Anais Nin, vooral bekend om haar dagboeken. De Nederlandse componist Louis Andriessen maakte een kameropera over Nin met in de hoofdrol de Italiaanse Cristina Zavalloni. Ned.3, 19.30-20.15u.

Moraalridders. De PVV werd bij de verkiezingen de tweede partij onder christenen en groeide het hardst in de ‘biblebelt’. Andries Knevel en Tijs van den Brink praten met PVV-kamerlid Martin Bosma die in zijn boek De schijn-élite van de valse munters stelt dat al het goede in het westen voortkomt uit de erfenis van het christendom. Maar tegelijkertijd vergat de kerkelijke elite volgens hem deze erfenis te beschermen tegen de opkomende islam. Waar ziet Bosma dat concreet gebeuren? Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. PvdA-politicus Ahmed Marcouch licht zijn boek Mijn Hollandse droom toe, waarin hij laat zien waartoe hard werken gecombineerd met de kansen die Nederland iemand biedt, kan leiden. De Nederlands cabaretière Brigitte Kaandorp vertelt over haar vijf voorstellingen Op naar De Kuip!. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Volt. Reportages, consumententests en discussies. Actrice Véronique Leysen gaat mee op training in Leopoldsburg met jongeren die vrijwillig hun legerdienst doen. Onderzoek naar snoep dat voor 100 procent uit fruit zou bestaan. Discussie over de comeback van de vos in België. Jagen, of gedogen en de kippenhokken extra beveiligen? Verder: het burleske damesdansgezelschap Schoon Madammen test kousen die niet afzakken en jarretelles overbodig maken. Eén, 20.45-21.40u.

Kijken in de ziel: strafpleiters. Eerste deel van een zesdelige serie waarin interviewer Coen Verbraak met topadvocaten praat over hun vak en over zichzelf. Met: Gerard Spong, Wim Anker, Bram Moszkowicz, Bénédicte Ficq, Inez Weski, Stijn Franken, Geert Jan Knoops, Theo Hiddema en Peter Plasman. Ned. 2, 22.55-23.45u.

VPRO’s Import: La vie moderne. Regisseur Raymond Depardon, die zelf een landbouwersachtergrond heeft, toont op het ritme van de seizoenen het boerenbestaan in het Franse middelgebergte van Cévennes. Een intiem portret van plattelandsmensen die, in ernst en scherts, in zwijgzaamheid of babbelzucht, getuigen van een geschiedenis die op zijn einde loopt, over de toekomst van een verdwijnend beroep. Ned.2, 23.40-0.45u.

Film 2010. Claudia Winkleman en Danny Leigh o.m. over de nieuwe film van Mike Leigh Another Year, de rol van Robert Downey Jr in de komische roadmovie Due Date en de griezelige vampierthriller Let met in van Matt Reeves (Cloverfield). BBC 1, 23.50-0.30u.

infotainment

Wallace & Gromit’s World of Invention. Kleipoppenanimatie. Presentator Wallace en zijn trouwe side-kick, de slimme hond Gromit, die de camera hanteert, gaan in deze nieuwe serie op zoek naar uitvinders. In aflevering 1: Nature knows best komen uitvindingen aan bod die zijn geïnspireerd door de natuur, waaronder de ‘strandbeests’ van de Nederlandse uitvinder/kunstenaar Theo Jansen. BBC 1, 20.30-20.57u.

sport

UEFA Champions League: AJ Auxerre-Ajax. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag vanaf 20.41u. met in de rust een wedstrijdanalyse, nabeschouwing en samenvattingen van de overige duels met o.a. AC Milan-Real Madrid, Chelsea-Spartak Moskou en CFR Cluj-Bayern München. Reportage over Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart, die werden gevolgd tijdens de wedstrijd Tottenham Hotspur-Internazionale. Ned.3, 20.15-23.35u.