Volleybalsters door op WK

De Nederlandse volleybalsters hebben zich bij het wereldkampioenschap in Japan geplaatst voor de tweede ronde. De ploeg van bondscoach Avital Selinger won vandaag de laatste groepswedstrijd overtuigend met 3-0 (25-12, 25-13 en 25-16) van Puerto Rico.

Selinger had in zijn basisteam weer een plaats ingeruimd voor Caroline Wensink. De middenaanvaller liep zaterdag tegen Italië een buikspierblessure op en bleef de twee daaropvolgende duels aan de kant. Wensink stond in de ploeg met spelverdeler Laura Dijkema, Chaïne Staelens, MaretGrothues, Manon Flier, Ingrid Visser en libero Janneke van Tienen.

Nederland begon sterk en had niet meer dan twintig minuten nodig om de eerste set te winnen. Ook het tweede bedrijf, waarin Selinger bij 19-7 Kim Staelens en niet veel later ook Alice Blom liet invallen, kende een eenzijdig verloop. In de derde set gaf Selinger Robin de Kruijf en Nicole Koolhaas de mogelijkheid om wedstrijdritme opdoen. Puerto Rico bood in die derde set iets meer tegenstand, maar kon Nederland niet in de problemen brengen.

Selinger was bijzonder te spreken over het optreden van zijn ploeg. „We maken in drie sets maar vijf onnodige fouten. Dat is heel positief”, aldus de coach. „We hebben ons niet te veel met de score bezig gehouden omdat het runsaldo van belang kan zijn. Als je mijn team laat rekenen, ben je met het vertrouwen aan het rommelen,en dat moet juist niet gebeuren.”

Nederland eindigde achter Brazilië als tweede in de groep. De ploeg speelt nu tegen Duitsland, Cuba, Thailand en de Verenigde Staten. De verliespunten uit de wedstrijden tegen Brazilië en Italië worden meegenomen naar de volgende ronde. (ANP)