Twee doden en negen gewonden bij ongeval met busje

Op de N708 bij Biddinghuizen botste een personenbusje - met Pools kenteken - vanmorgen vroeg frontaal met een tractor met aanhanger. Foto Dirk de Jong

Bij een ongeval met een personenbusje en een tractor met aanhanger zijn vanochtend vroeg op de N708 bij Biddinghuizen twee doden en negen zwaargewonden gevallen. Dat heeft de politie Flevoland bevestigd. Een slachtoffer overleed ter plaatse, een ander bezweek in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De twee dodelijk verongelukte slachtoffers zaten in een personenbusje waarin zich nog acht mensen bevonden. Volgens een politiewoordvoerder hadden er maximaal negen personen, inclusief de bestuurder, in het busje mogen zitten. Het busje had een Pools kenteken. De politie kon rond het middaguur niet bevestigen of de inzittenden uit Polen kwamen. De familie van de overledenen moest toen nog worden ingelicht. In Flevoland werken veel Poolse seizoenarbeiders.

De bestuurder van de tractor is een zestienjarige jongen uit Biddinghuizen. Op die leeftijd mag je in Nederland een tractor besturen. De jongen raakte zwaargewond. Hij lag bekneld onder het voertuig en moest door de brandweer met een krik en een zaag worden bevrijd. De tractor vervoerde aardappelen op een aanhangwagen.

De negen zwaargewonden zijn naar ziekenhuizen in Lelystad, Zwolle, Harderwijk en Utrecht overgebracht. Hun gezondheidstoestand varieert van „zwaargewond tot uitermate zorgwekkend”, aldus de politie Flevoland.

Het personenbusje kwam vermoedelijk uit de richting van Harderwijk, de tractor met aanhanger reed waarschijnlijk in tegenovergestelde richting. De N708 is een kaarsrechte, vrij smalle weg in een vlak polderlandschap.

Over de oorzaak van het frontale ongeluk was rond het middaguur nog niets bekend. De politie was toen nog bezig met sporenonderzoek. Tien ambulances en een groot aantal brandweerauto’s uit de gehele regio waren snel ter plaatse.

Het ongeluk bij Biddinghuizen gebeurde iets voor zessen, in de buurt van attractiepark Walibi, in het pikkedonker. Het waaide hard, maar het uitzicht van de bestuurders werd niet belemmerd door regen of mist, aldus omwonenden. Wel is de weg vaak glad in het najaar, verklaarden zij, doordat veel boeren dan op grote schaal groente van het land halen en een deel van de oogst op de weg belandt.