Tanja Nijmeijer wil niet weg bij FARC

Screenshot interview Wereldomroep met Tanja Nijmeijer
Tanja Nijmeijer blijft bij de FARC tot de overwinning of de dood. Dat zegt de Nederlandse FARC-strijdster in een interview dat is uitgezonden door de Wereldomroep.

Nijmeijer  (32) wil helemaal niet gered worden uit de Colombiaanse jungle. Ze blijft bij de linkse guerillabeweging FARC tot haar dood of tot de overwinning, zo zegt ze in de video van de Wereldomroep, in een groen legeruniform en met een mitrailleur op schoot. 

“Als het leger en de regering van Colombia nog steeds denken en zeggen dat ik ben ontvoerd, laat ze dan maar hier komen om me te bevrijden. Wij zullen ze ontvangen met mitrailleurs, mijnen, mortieren, met van alles.”

“Ik ben strijdster van de Colombiaanse Revolutionaire Strijdkrachten en ik zal dat blijven tot de overwinning of tot de dood. Er is geen weg terug. Ik ben er trots op guerrillera te zijn en hier te kunnen samenwerken met het Colombiaanse volk en de andere guerrillero’s, om de macht over te nemen en de revolutie uit te roepen.”

De ouders van Tanja, die de beelden voor publicatie hebben gezien, willen niet reageren. Zij proberen al jaren contact te krijgen met hun dochter. Sinds mei 2007  hebben ze niets meer van haar gehoord.

Sinds de aanval van het Colombiaanse leger op een FARC-kamp in september werd gespeculeerd over de dood van Tanja. De beelden zijn gemaakt in augustus, een maand voor de aanval van het leger. Volgens de Colombiaanse journalist die haar sprak, is Nijmeijer nog steeds in leven. Nijmeijer sloot zich in 2002 bij de FARC aan.

Volgens Marcel Haenen, oud NRC-correspondent voor Latijns-Amerika, toont de video dat Tanja definitief de banden met haar geboortedorp Denekamp heeft doorgeknipt. “Eerder kon je nog zeggen dat ze ideologisch verdwaald was, maar nu is duidelijk dat ze bewust voor de FARC kiest”. Ondanks dat het interview ongetwijfeld strak geregisseerd is, lijkt de boodschap “authentiek”, aldus Haenen.

De opnames zijn gemaakt door de bekende Colombiaanse journalist Jorge Enrique Botero, de enige journalist die welkom is in de kampen van de FARC. Eerder werd hij door de FARC uitgenodigd om Amerikaanse gijzelaars te komen filmen als bewijs dat ze nog in leven waren. Hij verwerkte dat later in de documentaire ‘Gegijzeld in Colombia’.