Tanja Nijmeijer wil niet bevrijd worden

Tanja Nijmeijer blijft tot aan haar dood bij de FARC. Dit zegt ze op videobeelden die de Wereldomroep in bezit heeft. „Als ze me willen bevrijden, zullen we ze ontvangen met mitrailleurs, mijnen en mortieren”, aldus de 32-jarige Nijmeijer, die zich in 2002 aansloot bij de Colombiaanse guerrillabeweging.

De Nederlandse guerrillastrijdster, op de beelden te zien in militair uniform en met een mitrailleur op haar schoot, ontkent dat ze is ontvoerd door de FARC. Als de Colombiaanse regering dat zegt of denkt, moeten ze haar maar komen halen, aldus Nijmeijer. „Ik ben strijdster van de Colombiaanse Revolutionaire Strijdkrachten en ik zal dat blijven tot de overwinning of tot de dood. Er is geen weg terug”.

De opnamen zijn gemaakt in augustus dit jaar, een maand voor de aanval van het Colombiaanse leger op een FARC-kamp. Toen daarbij het lijk van een vrouw werd gevonden, werd al snel gespeculeerd over haar dood. Het bleek echter niet om Tanja Nijmeijer te gaan. Twintig andere rebellen kwamen bij de aanval om, onder wie FARC-leider Mono Jojoy. Op zijn computer trof het Colombiaanse leger vervolgens een mailwisseling aan waaruit bleek dat de FARC Nijmeijer wil gebruiken om de rebellenbeweging internationaal meer aanzien te geven.

De ouders van Nijmeijer hebben de beelden gezien, maar wilden niet reageren, meldt de Wereldomroep.