Strijd beleggers om Euromast

De curator van Sjoerd Kooistra wil geld zien van Euromasteigenaar Jan Dirk Paarlberg. Foto Dirk-Jan Visser Photo: Dirk-Jan Visser / Rotterdam 23-04-2010: Vandaag gaat het abseil seizoen van de Euromast weer van start

De Euromast is opnieuw inzet van een strijd tussen vastgoedbeleggers. Het iconische gebouw aan de Rotterdamse Parkhaven werd ooit gekocht door de omstreden Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra die in 2004 werd vermoord.

Enkele jaren daarvoor verkocht Endstra het gebouw aan zijn collega-vastgoedbelegger Jan-Dirk Paarlberg. Hij verhuurde het restaurant in de Euromast in 2003 aan een bedrijf van de Rotterdamse horecaondernemer Willem Tieleman. Paarlberg, die eerder dit jaar werd veroordeeld voor het witwassen van geld dat Willem Holleeder zou hebben afgeperst van wijlen Willem Endstra, gaf het gebouw in onderpand aan weer een andere omstreden en overleden vastgoed- en horecabaas: Sjoerd Kooistra.

De curator van Kooistra’s bedrijf (het horeca-imperium ging onlangs failliet nadat Kooistra zelfmoord pleegde) bevestigt dat hij een claim heeft neergelegd bij Paarlberg wegens een lening die Kooistra aan Paarlberg heeft verstrekt. Willem Tieleman, exploitant van de Euromast, stelt naar aanleiding van het getouwtrek tussen de curator van Kooistra en Paarlberg dat hij de Rotterdamse toren heeft gekocht van Paarlberg. De transactie moet alleen nog wel worden bekrachtigd bij de notaris.