Rood als universeel thema van expositie

Sportauto’s zijn vaker rood dan gewone auto’s. Dus is ook dit door de Britse kunstenaar Lauren Porter in 2006 gebreide exemplaar rood. De auto staat in de lichthal van het Tropenmuseum in Amsterdam, waar vrijdag de tentoonstelling Rood opent. Het is de eerste keer dat het museum een tentoonstelling wijdt aan een kleur. Een waarlijk universeel thema; kleur is overal, niet alleen in de tropen. Op de expositie is kleur de rode draad tussen allerlei voorwerpen uit allerlei culturen, ook uit Europa en Noord-Amerika. Maskers uit Oceanië worden getoond naast schilderijen van Armando en Constant. Chinees rood naast rozerood en vuurrood.

Ook binnen één cultuur staat de betekenis van een kleur niet vast. De overeenkomsten en verschillen tussen brandweerauto’s, rode rozen en rode Ferrari’s spreken niet vanzelf en spreken elkaar soms tegen. Rood staat zowel voor gevaar als voor liefde; voor sommigen is rood de kleur van het huwelijk, voor anderen van overspel.

Bij de expositie, die tot 9 mei is te zien, verschijnt een glossy waarin schrijvers, kunstenaars en critici zich over rood buigen.

Meer lezen over Rood op tropenmuseum.nl