Op het juiste moment de aanval kiezen

FC Twente behaalde zijn eerste overwinning in de Champions League.

De ploeg uit Enschede was effectiever dan het geplaagde Werder Bremen (2-0).

Met nog twee groepsduels te spelen bewees debutant FC Twente zich een goede dienst in de Champions League met een zege op Werder Bremen (2-0). De ploeg uit Enschede manoeuvreerde zich niet alleen in een goede positie voor de derde plaats, die recht geeft op deelname aan de Europa League, maar mag met vijf punten zelfs hopen op meer. Tottenham Hotspur won mede door een doelpunt van Rafael van der Vaart van Internazionale (3-1) en heeft net als de laatste winnaar van de Champions League zeven punten.

Trainer Michel Preud’homme zag vlak voor de wedstrijd tegen Werder Bremen middenvelder Theo Janssen geblesseerd afhaken. Zijn plek werd ingenomen door Denny Landzaat. Ook miste FC Twente, net als zaterdag in het gewonnen competitieduel met PSV, middenvelder Wout Brama en verdediger Dwight Tiendalli. Zij werden vervangen door de Zweed Rasmus Bengtsson en de negentienjarige Duitser Thilo Leugers, die al vanaf de D-junioren bij de club uit Enschede speelt. Preud’homme verraste door verdediger Roberto Rosales op het middenveld en Bengtsson op diens plaats te posteren.

Werder Bremen moest ook een handvol basisspelers missen wegens blessures, maar trainer Thomas Schaaf heeft vooral zijn handen vol aan opstandige voetballers. Waar FC Twente koploper is, staat de ploeg uit Noord-Duitsland elfde in de Bundesliga met de op een na meest gepasseerde verdediging. Aanvoerder Thorsten Frings hekelde na de nederlaag in de laatste speelronde tegen FC Nürnberg opnieuw de instelling van zijn ploeggenoten. Ook ruziede Schaaf met Marko Marin en had technisch manager Klaus Allofs het aan de stok met recidivist Marko Arnautovic, oud-speler van FC Twente.

Nu speelde Werder Bremen in het eigen Weserstadion niet als aangeschoten wild, maar oogde met name de verdediging niet solide. De ploeg van Schaaf voelde zich verplicht het spel te dicteren en begon dreigend met twee afstandsschoten van de aanvallende verdediger Wesley. FC Twente kwam na een kwartier voor het eerst in de buurt van het doel van Werder Bremen en meteen was het gevaarlijk. Luuk de Jong kopte de bal volledig vrijstaand in de handen van derde doelman Sebastian Mielitz.

FC Twente liet de tegenstander in het vervolg van de eerste helft het initiatief en koos zorgvuldig de momenten van aanval, zoals Preud’homme het graag ziet. De Belgische trainer hamert op effectiviteit en zal niet blij zijn geweest met hoe Marc Janko met de mogelijkheden omsprong. De Oostenrijkse spits kreeg twee keer de bal met tientallen vrije meters tot aan Mielitz, maar kwam door zijn gebrek aan snelheid niet tot een schot. Eerst werd hij gestuit door Wesley, bij de andere mogelijkheid struikelde hij over de bal.

Werder Bremen kreeg even voor rust nog de beste mogelijkheid. Claudio Pizarro schoot op de paal, Hugo Almeida faalde in de rebound voor een leeg doel. Het bleek de voorbode voor een tweede helft waarin het spel op en neer golfde en beide ploegen kans op kans kregen. Binnen tien minuten schoot Nacer Chadli naast, kopte Almeida aan de andere kant in de handen van Nikolay Mihaylov, die meteen nog eens redde toen de Portugees opnieuw voor hem opdook, en raakte Chadli de paal via Mielitz.

Een kwartier voor tijd kwam FC Twente met een man meer te staan, toen Frings de rode kaart kreeg voor het neerhalen van de doorgebroken Ruiz. De vrije trap ging nog verloren, maar de ploeg van Preud’homme buitte vervolgens op swingende wijze het overtal uit. Eerst schoot Chadli na een counter raak via het been van zijn directe tegenstander Sebastian Prödl (1-0), daarna verzilverde De Jong met het hoofd een voorzet van Ruiz (2-0).