Onkostendeclaraties INHolland onderzocht

De Inspectie van het Onderwijs begint een onderzoek naar de onkostendeclaraties van het college van bestuur van de hogeschool INHolland. Dat heeft het ministerie van Onderwijs laten weten in antwoord op vragen van nrc.next.

Twee weken geleden heeft nrc.next een verzoek tot inzage van de declaraties ingediend bij INHolland, met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (WOB). INHolland heeft dit verzoek afgewezen, met het argument dat zij een bijzondere school is. Volgens een woordvoerder van het ministerie vallen de declaraties daarom inderdaad niet onder de WOB.

INHolland meldde zich naar aanleiding van het verzoek van deze krant bij het ministerie van Onderwijs. Na overleg is besloten de onderwijsinspectie een vooronderzoek te laten doen naar de rechtmatigheid van de declaraties van het college van bestuur. „Als blijkt dat rijksgeld ondoelmatig is gebruikt, zal er in elk geval worden ingehouden op de rijksbekostiging”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

INHolland kwam deze zomer in het nieuws toen bekend werd dat studenten van de opleiding media & entertainment management van de hogeschool op onrechtmatige wijze aan een diploma waren geholpen. Uit onderzoek van een commissie onder voorzitterschap van Gerd Leers werd duidelijk dat bij de opleiding „een fraudegevoelige situatie” bestond.

In de nasleep van deze affaire trad Geert Dales terug als voorzitter van het college van bestuur van INHolland. De raad van toezicht kon zich niet vinden in zijn „bestuursstijl”. Dales botste met de twee andere leden van het college van bestuur.

De advocaat van Dales zegt gisteren een brief te hebben ontvangen van de raad van toezicht waarin Dales wordt gedreigd met boetes als hij zijn kennis over de school deelt met de buitenwereld. Op de vraag of de inspectie ook onder dit verbod valt, antwoordt de advocaat dat „Dales met niemand mag praten”. Een woordvoerder van INHolland wil geen commentaar geven op de brief.