Nucleair akkoord tussen Parijs en Londen

In een akkoord over verregaande militaire samenwerking hebben Frankrijk en Groot-Brittannië gisteren besloten een gezamenlijke interventiemacht op te richten en samen nucleair onderzoek te doen.

De twee verdragen hierover zijn volgens Frankrijk „zonder precedent”. Zij luiden een nieuwe fase in de betrekkingen tussen de landen in. Door kosten te delen en activiteiten op elkaar af te stemmen willen Groot-Brittannië en Frankrijk hun mondiale militaire ambities in een tijd van bezuinigingen in stand houden.

President Sarkozy en premier Cameron ondertekenden de verdragen gisteren op een top in Londen. De Britse minister van Defensie Liam Fox onderstreepte dat dit geen stap is naar een Europees leger. „Daar zijn we tegen”, zei Fox.

De interventiemacht die de twee landen willen oprichten, zal bestaan uit enkele duizenden manschappen. In tegenstelling tot de Frans-Duitse brigade zal zij niet permanent zijn, maar bestaan uit eenheden van landmacht, marine en luchtmacht die gezamenlijke oefeningen houden.

Daarnaast zullen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, de enige twee kernmogendheden van Europa, samen het functioneren van hun kernarsenaal testen in een laboratorium bij Dijon. In het Britse Aldermaston zullen specialisten uit de twee landen onderzoek doen naar kernwapens.

Het akkoord omvat verder een lange lijst afspraken. Ieder land zal zijn vliegdekschip geschikt maken voor de toestellen van de ander. Onderhoud en inzet van deze moederschepen worden op elkaar afgestemd, zodat er steeds één in de vaart is.

De Britten zullen vliegende tankers, waarvan ze er spoedig meer hebben dan nodig, ter beschikking stellen van de Fransen. Training voor en onderhoud van het nieuwe militaire transportvliegtuig A400M, gemaakt door Airbus, worden samen gedaan.

De militaire industrie van de twee landen gaat samenwerken bij onderzoek voor de ontwikkeling van onderzeeërs, raketten, onbemande vliegtuigjes, communicatiesatellieten en een systeem om zeemijnen op te sporen. Doel is de kosten te delen en de Europese militaire industrie beter in staat te stellen te concurreren met Amerikaanse bedrijven.

Op een vergadering van de Europese ministers van Defensie in september heeft Frankrijk aangedrongen op meer samenwerking tussen de Europese landen om zo de gevolgen van de bezuinigingen te beperken. De Conservatieve regering in Londen wil de komende vier jaar 8 procent bezuinigen op het defensiebudget van 42 miljard euro. (AFP, Reuters)