Noord-Holland stopt met Wieringerrandmeer

De provincie Noord-Holland ziet af van de aanleg van het Wieringerrandmeer in de kop van Noord-Holland. Dat zou gedeputeerde Ruimtelijke Ordening Laila Driessen (VVD) vanmiddag bekendmaken.

Volgens de provincie zijn problemen met de financiering de directe aanleiding om te stoppen met het project. Maar ook „economische omstandigheden”, zoals de slechte woningmarkt, spelen een rol.

Het Wieringerrandmeerproject voorzag in het aanleggen van een grote plas tussen het Amstelmeer en het IJsselmeer, waardoor Wieringen weer een eiland zou worden.

Door de nieuwe waterverbinding moest een aantrekkelijk woon- en recreatiegebied worden gecreëerd met zo’n 2.000 nieuwe woningen. Het ambitieuze project, waarmee meer dan een miljard euro was gemoeid, zou zorgen voor een nieuwe impuls voor de economisch stagnerende kop van Noord-Holland. Lokaal was er echter veel protest tegen het onder water zetten van de polder.

Het Wieringerrandmeer had tot stand moeten komen via publiek-private samenwerking. In 2008 tekende de provincie een overeenkomst met ‘Lago Wirense’, een consortium van baggeraar Boskalis en bouwbedrijf Volker Wessels.

Na de kredietcrisis en het instorten van markt voor nieuwbouwwoningen hebben provincie en bedrijven opnieuw gesproken over de financiële haalbaarheid van het project. Daarbij bleek dat de banken „volledige garantiestelling” vroegen. „Daarmee worden de financiële risico’s voor de provincie onaanvaardbaar”, zo meldt het provinciebestuur. Ook de bedrijven waren niet bereid om de risico’s te dragen.

De onderhandelingen over het Wieringerrandmeer werden gevoerd door ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD), nu middelpunt is van een groot corruptieonderzoek. Justitie verdenkt Hooijmaijers ervan steekpenningen te hebben aangenomen ter waarde van 2 miljoen euro. Justitie onderzoekt onder meer Hooijmaijers betrokkenheid bij een groot ontwikkelingsproject in de Bloemendaler Polder, tussen Muiden en Weesp.

Of het Openbaar Ministerie ook kijkt naar het Wieringerrandmeer is onduidelijk. Het Landelijk Parket geeft geen commentaar. De provincie laat weten dat het strafrechtelijk onderzoek geen rol heeft gespeeld in de beslissing om het Wieringerrandmeerproject te staken.