Nieuwe uitbarsting Merapi vergroot rampgebied


Javanen bekijken de rokende Merapi | AP

De Javaanse vulkaan Merapi is opnieuw uitgebarsten. Deze uitbarsting is de krachtigste tot nu toe. Vorige week kwamen zesendertig mensen om bij uitbarstingen van de vulkaan op het Indonesische eiland.

Op dit moment is nog niets duidelijk over slachtoffers van de nieuwe uitbarsting, maar vooralsnog gaat men er niet vanuit dat er meer doden te betreuren zijn. Zeker 75.000 mensen zijn geëvacueerd uit het gebied, sinds de eerste uitbarstingen vorige week dinsdag.

“Honderden vluchten weg uit het vluchtelingenkamp in Glagaharjo, tien kilometer van de berg vandaan. Ze gilden en schreeuwden histerisch” - Een hulpverlener tegen het AFP

Een vulkanoloog verklaarde tegen de BBC dat de kracht van deze uitbarsting drie keer zo groot was als de eerste grote uitbarsting afgelopen week. De gevarenzone is uitgebreid en al opgevangen geëvacueerden worden verhuisd naar een plek verder van de vulkaan vandaan.

Ondertussen probeert Indonesië het hoofd te bieden aan de gevolgen van de tsunami die Sumatra een week geleden trof. Daar zijn zeker vierhonderd mensen bij omgekomen.


Mensen vluchten weg van de Merapi | AP