Nederland kort

VVD en CDA oneens over websites van publieke omroep

Den Haag. De publieke omroep mag zich niet meer met internet bezighouden. De omroepen moeten alleen radio- en televisieprogramma’s maken die op publieke netten te zien zijn. Dat is volgens de VVD de uitleg van de zinsnede in het regeerakkoord van CDA en VVD waarin staat dat de publieke omroep zich beperkt tot audiovisuele taken. De actuele websites waarmee de publieke omroepen concurreren met commerciële uitgeverijen staan ter discussie. In het regeerakkoord staat een zinsnede dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zich moet beperken tot audiovisuele taken, wat volgens VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg betekent dat omroepen zich primair richten op het maken van radio- en tv-programma’s. De PVV is het hiermee eens. Coalitiepartij CDA wil echter voorkomen dat het omroepbestel op deze manier wordt teruggebracht naar ‘het stenen tijdperk’. CDA-minister Marja van Bijsterveldt (Media, CDA) werkt de bewuste passage in het regeerakkoord later uit. (ANP)

PVV: referendum over wijziging EU-verdrag

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De PVV overweegt een referendum voor te stellen over de wijziging van het Europees Verdrag. Volgens het Tweede Kamerlid Bontes van deze partij zal een volksraadpleging worden gevraagd als de Europese voorstellen om landen die de begrotingsregels niet naleven niet streng genoeg zijn. De EU wil een permanent noodfonds invoeren. Daaraan wordt een sanctiesysteem voor begrotingszondaars gekoppeld. Om dit in alle EU-landen rechtsgeldig te laten zijn, is waarschijnlijk een wijziging van het EU-verdrag noodzakelijk. Alle lidstaten zullen afzonderlijk met de wijzigingen moeten instemmen. In 2005 wees Nederland na een referendum een wijziging van het Europees Verdrag af.

NHM voor vijf jaar in Zuiderkerk A’dam

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Het Nationaal Historisch Museum (NHM) krijgt een tijdelijk onderkomen in de Amsterdamse Zuiderkerk. Dat heeft de directeur van het NHM, Erik Schilp, gisteren bekendgemaakt. Het museum heeft met de gemeente Amsterdam een contract voor vijf jaar afgesloten. De Tweede Kamer houdt op initiatief van de SP een spoeddebat over de ontwikkelingen rond het NHM. Wanneer het plaatsvindt, is nog niet duidelijk.