Museum Armando weg uit Amersfoort

Het Armando Museum moet wellicht Amersfoort verlaten. Dat is het gevolg van bezuinigingen bij de gemeente. Het museum was gevestigd in de Elleboogkerk in die in 2007 afbrandde. Daarbij ging veel werk van de schilder en beeldhouwer Armando verloren, evenals van een aantal andere kunstenaars van wie op dat moment werk op een expositie hing. De gemeente Amersfoort en de museumstichting Amersfoort in C hebben gisteren afgesproken op 1 december te komen met een besluit over de toekomstige bestemming van de Elleboogkerk.

Daarmee heeft de museumorganisatie de tijd gekregen om de haalbaarheid van een nieuwe locatie, eventueel buiten Amersfoort, te onderzoeken. Het Armando Museum is sinds de brand in 2007 tijdelijk gevestigd in het Rietveldpaviljoen Zonnehof.

De woordvoerder van de wethouder Cultuur van Amersfoort zegt dat de Gemeente Amersfoort vanaf 2012 structureel 20 miljoen euro per jaar moet bezuinigen. „Het college van B en W heeft alle instellingen in de stad, dus ook de culturele instellingen, gevraagd om op onorthodoxe en innovatieve wijze voorstellen te doen voor structurele bezuinigingen.”

Yvonne Ploum, directeur van het Armando Museum, zegt bij voorkeur in Amersfoort te blijven, maar dan wel als volwaardig museum „zoals we ook zijn gekomen”. „We nemen geen genoegen met af en toe een plek waar we wat schilderijen van Armando kunnen ophangen.”

Een bezuiniging van 25 procent zou volgens Ploum voor de Stichting Museumkoepel Amersfoort C, waar behalve het Armando Museum ook Kunsthal Kade, het Mondriaanhuis en Museum Flehite zijn ondergebracht, een bedrag van 700.000 euro betekenen. Ploum: „Het is de vraag of het realistisch is met zo’n bezuiniging vier locaties open te houden.”