Trainingsmissie Afghanistan met paar honderd militairen en 4 F16’s

De laatste stafleden van Task Force Uruzgan werden in augustus verwelkomd op vliegveld Eindhoven.  (Foto Evelyne Jacq)
Kabinet-Rutte zet in op een politietrainingsmissie in Afghanistan met een sterk militair karakter, zo meldt BNR Nieuwsradio

Aan de missie zouden vijftig politietrainers deel moeten nemen, waarvan een meerderheid NAVO-militairen en slechts een tiental civiel EU-personeel. De trainers worden beschermd door drie- tot vijfhonderd militairen. Daarnaast wil Nederland weer vier eigen F-16-gevechtsvliegtuigen inzetten.

Het VVD/CDA-kabinet heeft een trainingsmissie al in het regeerakkoord aangekondigd. Maar of een plan voor een verkapte militaire missie in de Tweede Kamer kan rekenen op steun, is sterk de vraag. Gedoogpartner PVV is in ieder geval tegen een nieuwe missie in Afghanistan, waardoor het kabinet is aangewezen op steun vanuit de oppositie. Voor PvdA, GroenLinks en D66 is het civiele karakter van de missie bepalend. Voor de SP is een politiemissie onbespreekbaar. Als de PvdA tegenstemt is het draagvlak zeer wankel. PVV, PvdA en SP zijn goed voor 69 zetels.

Met de NAVO-topconferentie op 19 november in zicht , wil het kabinet het liefst dan al zekerheid hebben over het plan.