loopbaan kort

Stijging van omzet in Nederlandse uitzendsector stabiel

Amsterdam. De Nederlandse uitzendbranche heeft in de vier weken tot 10 oktober 10 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal uitzenduren nam met 10 procent toe. Dat heeft brancheorganisatie ABU gisteren bekendgemaakt. Volgens ABU is het de zesde periode op rij die een stabiele groei vertoont. In de voorgaande vier weken nam de omzet met 9 procent toe op jaarbasis en het aantal uitzenduren met 8 procent. De medische sector viel uit de toon met een omzetdaling van 10 procent en 9 procent minder uren, terwijl beide graadmeters in de administratieve sector exact gelijk waren aan vorig jaar. In de industriële sector nam de omzet met 19 procent toe en het aantal uren met 17 procent. (ANP)

Subsidie voor 161 jonge wetenschappers

Den Haag. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 161 jonge, veelbelovende onderzoekers een zogeheten Veni-subsidie toegekend. In totaal krijgen zij ruim 40 miljoen euro waarmee zij drie jaar lang onderzoek kunnen doen. Dat heeft de NWO gisteren bekendgemaakt. Niet eerder kregen zo veel aanvragers tegelijk een Veni-subsidie. Toch kon de NWO slechts 16 procent van de aanvragen honoreren. In totaal vroegen bijna duizend wetenschappers de NWO om een financiële bijdrage aan hun onderzoek. De Veni-subsidie is bedoeld voor getalenteerde wetenschappers aan het begin van hun carrière. De beurs maakt deel uit van de zogenoemde Vernieuwingsimpuls, opgezet door de NWO, het ministerie van OCW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de universiteiten. (ANP)

Zelfstandige: meer tijd voor vangnetpolis

DEN HAAG. Verzekeraars zijn bereid om mensen die als zelfstandige zonder personeel beginnen, langer de tijd te geven een zogenoemde vangnetverzekering voor arbeidsongeschiktheid af te sluiten. Zij hebben daarvoor nu drie maanden de tijd, maar verzekeraars breiden dat uit naar vijftien maanden. Dat is gisteren bekend geworden. Een vangnetverzekering is een speciale verzekering voor startende zzp’ers die vanwege hun gezondheid geen gewone arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten. De Sociaal-Economische Raad had verzekeraars gevraagd zzp’ers een langere bedenktijd te geven. Verzekeraars hebben het Verbond van Verzekeraars laten weten dat zij de termijn vanaf 1 november met twaalf maanden verlengen tot vijftien maanden. (ANP)