Leuke platheid en zelfs enige ernst

Due Date. Regie: Todd Phillips. Met: Robert Downey Jr., Zach Galifianakis, Michelle Monaghan, Jamie Foxx. In: 90 bioscopen. ****

Architect Peter Highman heeft haast. Hij is voor zijn werk in Atlanta, maar zijn vrouw staat op het punt van bevallen in Los Angeles. Hij moet zo snel mogelijk naar huis. Als hij de deur van de taxi opendoet bij het vliegveld, wordt deze er prompt uitgereden door een oude auto waar Ethan Tremblay uitstapt. Tremblay wil ook naar LA, om het als aanstormend acteur te maken in Hollywood.

De onfortuinlijke ontmoeting tussen Higman en Tremblay is het begin van veel ellende, een beetje zoals in John Hughes’ Planes, Trains & Automobiles (1987) waarin Steve Martin en John Candy ook tegen wil en dank met elkaar opgescheept worden. Net als in Hughes’ film zijn de reisgenoten extremen. Highman is goed gekleed, welgebekt, een tikje agressief en heeft graag de controle. Tremblay heeft een permanentje, nauwsluitende jeans, een sjaaltje om zijn nek en een kleine Franse bulldog onder zijn arm. Hij denkt te beschikken over heel veel acteertalent en rookt graag een jointje.

Tremblay wordt gespeeld door Zach Galifianakis, de komiek met de baard die vorig jaar doorbrak met het immens succesvolle The Hangover – The Hangover 2 is dan ook in de maak. Galifianakis zet zichzelf graag te kijk. De eerste keer dat we hem in The Hangover zien, draagt hij een minuscuul slipje, met zijn dikke buik daarboven uitpuilend. Die blote buik keert terug in Due Date. Als hij in het vliegtuig zijn bagage opbergt, komt die bezweet en al terecht in het gezicht van Robert Downey Jr., die Highman speelt. Een voorbeeld van de ‘grossout’ humor, specialiteit van regisseur Tod Phillips, die echte mannenkomedies maakt: Road Trip, Old School, Starsky & Hutch. Zijn gevoel voor het banale bereikt zijn hoogtepunt (of dieptepunt) als het hondje van Tremblay samen met zijn baasje aan het masturberen slaat. Toch zijn de grappen iets minder plat dan gebruikelijk en bevat Due Date zelfs serieuze scènes die bijna sentimenteel zijn. Die draaien om het koffieblik met as van zijn vader dat Tremblay bij zich draagt.

Downey Jr. en Galifianakis zijn aan elkaar gewaagd. ’s Ochtends namen ze samen met regisseur Phillips de scènes door en voegden al improviserend dingen toe, zoals het buikmoment in het vliegtuig. Hun enthousiasme maakt Due Date tot een zeer geslaagde komedie.

    • André Waardenburg